Депутату Херсонської обласної ради Валерію Літвіну повідомлено про підозру

04 Лютого 2023, 13:16

Валерій Літвін. Фото: відкриті джерела.

Правоохоронці заочно повідомили про підозру депутату Херсонської облради Валерію Літвіну.

Про це йдеться у відповідному документі на офіційному сайті Офісу генеральньго прокурора.

Депутату повідомлено про підозру за статтями ч. 5 ст. 27 та ч. 3 ст. 110 ККУ, тобто у вчиненні умисних пособницьких дій з метою зміни меж території та державного кордону України.

Слідство підозрює його у співпраці з фсб, а саме з робітником 3 відділу 9 управління Департаменту оперативної інформації фсб рф Сергієм Сініциним (позивний “Сибір”), діяльність якого була спрямована на незаконну зміну меж території та державного кордону України.

Валерій Літвін допомагав йому в цьому своїми порадами, що стосувались осіб, яких можна було б залучити до роботи в окупаційних органах “влади” у Херсоні та області.

Так, у березні 2022 року Літвін пропонував одному з керівників поліції Херсонщини зустрітись з Сергієм Сініциним. Метою зустрічі мало стати обговорення переходу співбесідника на бік росіян. Також Валерій Літвін надсилав до Сініцина колишнього високопосадовця з міліції Херсонщини та інших людей.

Крім того, Літвін особисто схиляв до співпраці з російськими окупантами колишніх колег з органів Міністерства внутрішніх справ / Національної поліції України.

Слідство підозрює його у співпраці з робітником 3 відділу 9 управління Департаменту оперативної інформації ФСБ РФ Сергієм Сініциним (позивний “Сибір”).

Діяльність Сініцина була спрямована на незаконну зміну меж території та державного кордону України. Валерій Літвін допомагав йому в цьому своїми порадами. Поради стосувались осіб, яких можна було б залучити до роботи в окупаційних органах “влади” у Херсоні та області.

Наприклад, у березні 2022 року Літвін пропонував одному з керівників поліції Херсонщини зустрітись з Сергієм Сініциним.

Метою зустрічі мало стати обговорення переходу співбесідника на бік росіян. Також Валерій Літвін надсилав до Сініцина колишнього високопосадовця з міліції Херсонщини та інших людей.

Також Літвін особисто схиляв до співпраці з російськими окупантами колишніх колег з органів Міністерства внутрішніх справ / Національної поліції України.

Валерія Литвина було зареєстровано депутатом Херсонської обласної ради від “Блоку Володимира Сальдо” 2 грудня 2020 року. Як передає видання “МОСТ”, він засуджував зраду лідера партії Володимира Сальдо.

До повномасштабного вторгнення Літвін працював радником голови Херсонської облради та директор з питань захисту економіки у “Херсонобленерго”.

Також він намагався потрапити у політику як самовисуванець, через “Партію розвитку України” і проросійських “Соціалістів”.

До Євромайдану і початку війни на Донбасі у 2014 році Валерій Літвін працював у міліції.

З 90-х років ХХ століття він пройшов шлях від дільничного інспектора відділення профілактики Бериславського районного відділу до звання генерала і посади начальника обласного управління.

Тепер за вчинені дії йому загрожує кримінальна відповідальність. Триває досудове розслідування.