За минулу добу правоохоронці відкрили 22 кримінальні провадження щодо воєнних злочинів армії рф на Херсонщині

07 Січня 2023, 12:48

Фото: Поліція Херсонської області, Facebook.

Правоохоронці щодня фіксують нові факти воєнних злочинів російскої армії на території Херсонської області. Обстріли цивільної та критичної інфраструктури, котрі не вщухають, руйнування житлового сектору через артилерійські удари росіян – за минулу добу поліція відкрила 22 кримінальні провадження за фактами воєнних злочинів армії рф на Херсонщині.

Так, російські війська вчергове завдали ударів з реактивних систем залпового вогню, мінометів, ствольної артилерії та танків по населених пунктах Бериславського та Херсонського районів. Через влучання ворожих снарядів суттєво пошкоджені об’єкти цивільної інфраструктури, деякі домоволодіння уже не підлягають відновленню, пошкоджено газові труби та одну трансформаторну підстанцію.
Агресор завдав удару по пожежно-рятувальній частині Херсона, один рятувальник загинув, четверо поранені. Крім того, масованим вогнем загарбники вкрили прибережні райони обласного центру та передмістя, там значні руйнування приватних будинків.
Під час проведення стабілізаційних заходів у с. Новомиколаївка Бериславського району поліцейські отримали інформацію, що троє місцевих жителів добровільно брали участь в організації та проведенні незаконного референдуму під час окупації населеного пункту.
Викрито колаборантку серед освітян.
Під час проведення стабілізаційних заходів у Херсоні була виявлена 39-річна місцева жителька, яка під час окупації підтримувала злочинну владу, на той час працювала в одному з вишів. Викрито колаборантів і у с. Томина Балка. Там троє місцевих жителів з початку окупації активно співпрацювали з незаконними органами влади, добровільно зайняли посади в окупаційних закладах освіти та впроваджували у них стандарти освіти держави-агресора.
Викрито колаборантів у смт. Білозерка. Встановлено, що четверо місцевих жителів у період окупації активно співпрацювали зі злочинною владою та добровільно зайняли посади у незаконно створеному медичному закладі.
Колаборантом виявився і 69-річний херсонець, який під час окупації підтримував злочинну владу, співпрацював з військовими рф, яким надавав інформацію щодо місця проживання членів ТРО та учасників АТО. Відомо, що зрадник виїхав на лівобережжя.
У місті Нова Каховка окупаційна влада «націоналізувала» мережу аптек. Окупанти захопили приміщення та привласнили собі все майно. Законний власник підрахував збитки на суму понад 1 мільйон 300 тисяч гривень.
Надходять повідомлення з тимчасово окупованого смт. Нижні Сірогози, що російські військові (за національністю буряти) заселяються до будинків та квартир, виганяють їх власників на вулицю під загрозою застосування зброї. У людей забирають ключі від помешкань та заявляють, що житло їм більше не належить.
За усіма фактами відкриті кримінальні провадження за ст. 438 «Порушення законів та звичаїв війни» КК України, зазначають у відомстві.