З ХДУ евакуювали унікальну колекцію, яку науковці збирали понад половину століття

07 Січня 2023, 13:15

Фото: Олександр Співаковський, Facebook.

З Херсона евакуювали унікальну колекцію — гербарій грибів та лишайників, який науковці Херсонського державного університету збирали понад 50 років.

Про це повідомив ректор ХДУ Олександр Співаковський на своїй сторінці в соцмережі.

“Нам вдалося вивезти у прямому сенсі під обстрілами росіян та убезпечити для майбутніх поколінь те, що неможливо відновити чи повторити. Для розуміння: лише частина гербарію ХДУ – це друга в Україні за кількістю зразків колекція лишайників та ліхенофільних грибів”, – зазначив Співаковський.

За словами ректора, колекція нараховує 32 тисячі зразків. Її евакуацію ініціювали професори Олександр Ходосовцев та Іван Мойсієнко.

“Саме вони разом з Наталею Загороднюк зберігали під час окупації унікальні зразки, а вже після звільнення міста у стислі терміни підготували їх для вивезення”, – повідомив Співаковський.

Фото: Олександр Співаковський, Facebook.

Колекцію було евакуйовано до Івано-Франківська, зберігатиметься вона в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника.

Раніше повідомлялось, що за минулу добу правоохоронці відкрили 22 кримінальні провадження щодо воєнних злочинів армії рф на Херсонщині.