Трифонівська сонячна електростанція на Херсонщині відновила роботу після звільнення

12 Січня 2023, 14:31

Фото: ДТЕК.

На Херсонщині Трифонівська сонячна електростанція відновлює генерацію електроенергії після звільнення Збройними силами України.

Про це повідомлдяє ДТЕК.

Звільнена від окупантів Трифонівська СЕС поступово відновлює виробництво електроенергії в енергосистему України, забезпечує енергопотреби населених пунктів Херсонської області.

Наразі обсяги генерації зеленої електроенергії станцією не перевищують 15% від її встановленої потужності 10 МВт.

Фото: ДТЕК.

“Ми вдячні ЗСУ за те, що на території Трифонівської СЕС знову майорить український стяг. Зі свого боку ми докладаємо зусилля для того, щоб станція вже на початок весни могла працювати на 70% від потужності. Адже саме зелена енергетика в часи війни є надважливим елементом енергетичної незалежності та безпеки України”, – зазначив генеральний директор ДТЕК ВДЕ Олександр Селищев.

Станція припинила генерацію після окупації. За час окупації і до моменту її звільнення Збройними силами України станція потрапляла під російські обстріли, а також зазнала крадіжок сонячних панелей російськими військовими.

В результаті попередніх оглядів пошкоджено близько 20% сонячних панелей. Окрім того, через пошкодження мережі має певні обмеження з прийняття більшого обсягу електроенергії й оператор системи розподілу – Херсонобленерго, зазначають у відомстві.

Наразі ДТЕК ВДЕ продовжує оцінку пошкоджень станції, оскільки ще не вся територія була перевірена саперами на наявність мін чи інших вибухонебезпечних речовин.

Раніше повідомлялось, що з 1 лютого 2023 року на звільненій Херсонщині відновлюють роботу суди.