Фермери з лівобережжя Херсонщини скаржаться на відсутність обіцяної росіянами допомоги

27 Січня 2023, 12:56

Фото: "IPC-Херсон".

Фермери з окупованих територій Херсонщини, котрі погодились на співпрацю та перереєстрували свої підприємства за російським законодавством, скаржаться на відсутність допомоги від окупантів. Росіяни, замість обіцяного розвитку аграрної сфери на Херсонщині, фактично доводять дрібних виробників до банкрутства. Ключовими факторами у цьому процесі є відсутність ринків збуту та державної підтримки, що мали отримати аграрії.

Про це повідомляють самі херсонські фермери в інтерв’ю російським пропагандистам.

На відсутність робітників, які мають бажання працювати на полях, скаржиться фермер Валерій Черкашин. Згідно з реєстрами, він очолює ФГ “Время”, що знаходиться у селі Петрівка Генічеського району. Наприкінці 2022 року Черкашин перереєстрував своє господарство в росії, та, як бачимо, це йому ніяк не допомогло.

Витяг з російського реєстру з фірмою Валерія Черкашина.

“Ми не можемо спрогнозувати, що буде далі. Не можемо спрогнозувати рівень зарплатні для людей. Робітників залишилось дуже мало. Багато виїхали, багато не хочуть працювати… У мене частина овочів залишилась на полі, я не зміг її зібрати, тому що не вистачило людей. Овочі просто побило морозом”, – скаржиться Черкашин.

Його колега, фермер Павло Кім, додає, що росіяни не виконують свої зобов’язання з підтримки місцевих аграріїв. Всупереч обіцянкам окупантів, місцеві фермери, що погодились на співпрацю, не можуть отримати пільгові кредити та фінансову підтримку від росіян.

На сьогодні нам не вистачає коштів і ми шукаємо, де їх знайти… Шукаємо пільгове кредитування. Їздили з цими питаннями в росію. Поки все без результатів“, – повідомив фермер Павло Кім.

Павла Кіма немає у російських реєстрах, проте, як повідомлялось раніше, він здійснює діяльність у Скадовському районі Херсонської області. У селі Благодатне, що на Скадовщині, на початку 2023 року росіянами зареєстровано фермерське підприємство “Кім Леонід Іванович”. Тож, ймовірно, підприємство Павла Кіма просто записане на когось із членів його родини.

Тепер щодо обіцянок: у листопаді 2022 року російські ЗМІ заявили, що фермерам з нових окупованих територій надаватимуться кредити під мінімальний відсоток та субсидії від держави на відновлення виробництва. “Фермер може отримати 4,5 тисяч рублів на гектар. Це надзвичайно велика субсидія, це допоможе фермерам вийти на поля навесні”, – зазначав тоді член Громадської палати Московської області. 

Обіцянки росіян від 3 листопада 2022 року.

Також для Херсонських фермерів обіцяли знайти нові ринки збуту. Їхня продукція мала експортуватись до окупованого Криму, Ставропольського та Краснодарського країв росії. Але, як бачимо, своїх гарантій росіяни не забезпечують, а, за відсутності робітників та українського ринку збуту, багато фермерських підприємств на лівобережжі опинились перед загрозою банкрутства.