Росіяни намагались вплинути на військових з Херсонщини, викрадаючи їх родини

13 Січня 2023, 12:55

Слідчі дії в одній з херсонських катівень. Фото - Reuters

За часів окупації росіяни викрадали рідних херсонських військових, щоб змусити українських захисників “зливати” їм секретну інформацію.

Про це журналістам “IPC-Херсон” розповів начальник відділу протидії злочинам, скоєним в умовах воєнних конфліктів Херсонської обласної прокуратури Андрій Коваленко.

“Людей привозили сюди автозаками. Це були херсонці кількох категорій: по-перше, це були родичі військовослужбовців, або родичі співробітників правоохоронних органів. “, – зазначив він.

Андрій Коваленко, начальник відділу Херсонської обласної прокуратури

Через родичів військовослужбовців росіяни намагались вплинути на бійців ЗСУ та змусити їх до співпраці.

Їх примушували виходити на зв’язок з їхніми близькими для передачі інформації збройним силам російської федерації. Рідні українських військовослужбовців утримувались в російських катівнях на рівні з іншими в’язнями. Окрім них, окупанти викрадали ветеранів АТО, співробітників Нацполіції та просто людей з проукраїнською позицією”, – зазначив Андрій Коваленко.

За інформацією видання Reuters, загалом на Херсонщині через російські катівні пройшли понад 7 тисяч осіб. 540 з них досі вважаються зниклими. Андрій Коваленко зазначає, що стосовно зниклих наразі проходять слідчі дії як за фактом викрадення, так і за можливим фактом вбивства.

“У нас є інформація про людей, місце перебування яких зараз невідоме. У зв’язку з цим, нами одночасно розслідуються як факти застосування тортур, так і вбивства, просто тіла для підтвердження саме вбивств на теперішній час ще не знайдені”, – зазначив представник Херсонської прокуратури.