Через катівні росіян пройшло більше тисячі херсонців. Доля багатьох з них досі не відома

04 Січня 2023, 15:17

Камера в одній з херсонської катівень. Фото IPC-Херсон

З початку окупації Херсонщини росіянами було викрадено понад тисячу жителів регіону. Більшість з них на сьогодні звільнено, проте доля майже половини – досі не відома.

Про це кореспондентам “IPC-Херсон” повідомив Начальник відділу протидії злочинам, скоєним в умовах воєнних конфліктів Херсонської обласної прокуратури Андрій Коваленко.

Начальник відділу протидії злочинам, скоєним в умовах воєнних конфліктів Херсонської обласної прокуратури Андрій Коваленко.

“Взагалі по Херсонській області те, що нами зафіксовано та задокументовано, – це понад 1100 людей, які пройшли через незаконне позбавлення волі. Більше половини з них зараз вже знаходяться на свободі. Доля багатьох наразі не відома, ще частину в’язнів росіяни вивезли на окуповану територію Херсонщини або до Криму. Точну кількість вивезених зараз назвати складно”, – повідомив Андрій Коваленко.

Викрадали в основному херсонців, що пов’язані з волонтерською діяльністю або допомогою ЗСУ, сім’ї АТОвців, працівників правоохоронних органів та місцевих проукраїнських активістів. Доля частини з них досі не відома. В прокуратурі припускають, що їх могли вбити, а тіла знищити.

Камера в одній з херсонських катівень.

“Ідентифікацію вбивств у цих місцях дуже ускладнено, адже окупанти знищували перед відступом сліди своїх злочинів. Місце перебування частини людей нам досі не відомо. У зв’язку з цим нами розслідуються одночасно як факти тортур, так і вбивств, але тіла цих зниклих нами досі не виявлені”, – зазначив співробітник прокуратури.

Деякі в’язні перебували в херсонських катівнях понад два місяці. Були й такі, кого викрадали по декілька разів. В одному випадку чоловіка тримали у “підвалі” та катували понад місяць за публікацію в Мережі фото зі зруйнованим будинком, де були розміщені російські військові.