567 фактів порушення свободи слова в Україні зафіксовано за 2022 рік. 80% з них вчинила росія

10 Січня 2023, 13:48

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Експерти “Інституту масової інформації” зафіксували 567 фактів порушення свободи слова в Україні упродовж 2022 року. 80% з них вчинила росія.

Про це у своєму звіті за минулий рік повідомляє “Інститут масової інформації”.

Так, згідно з річними підсумками моніторингового дослідження ІМІ “Барометр свободи слова” 470 порушень вчинила Росія внаслідок свого повномасштабного вторгнення в Україну.

Серед російських злочинів на українській території – вбивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, кіберзлочини, вимкнення українського мовлення, а також присвоєння бренду і створення фейкових клонів місцевих видань та каналів для поширення російської агресивної пропаганди.

Крім того, через повномасштабну війну щонайменше 216 медіа вимушені були припинити свою роботу. Причому не лише в регіонах, де велися бойові дії чи була окупація, але й там, де було відносно тихо, – внаслідок фінансової кризи, спричиненої війною, зазначають в “Інституті масової інформації”.

Інфографіка: “Інститут масової інформації”.

В ІМІ також додають, що згідно даних моніторингу, у 2022 році росіяни вбили на території України 43 медійника. З них восьмеро – під час виконання журналістської діяльності, і 35 загинули як учасники бойових дій або стали жертвами російських обстрілів не під час виконання журналістських обов’язків.

Раніше повідомлялось, що безуспішні спроби заборонити гривню на ТОТ тривають: окупанти погрожують конфіскацією майна.