Населення окупованої частини Херсонщини продовжує розраховуватись і тримати збереження у гривнях

17 Січня 2023, 11:39

Жителі окупованих районів Херсонщини продовжують користуватись українською валютою, попри тиск росіян та оголошений перехід до так званої “рубльової зони”. Збереження херсонці з окупованих територій також тримають переважно у гривнях, не поспішаючи їх обмінювати.

Про це  журналістам “IPC-Херсон” повідомили жителі кількох окупованих росіянами громад Херсонщини.

“Так, офіційно в нас тепер обіг гривні припинено, але частина магазинів продовжують підпільно приймати українську валюту, не дивлячись на загрозу бути оштрафованими. Ну тобто, якщо туди зайде хтось “з вулиці”, то розрахуватись зможе лише рублями, а ось для постійних клієнтів ще є змога заплатити за товар гривнею. Хоча так, таких магазинів, під тиском росіян, з кожним днем стає все менше”, – повідомляють місцеві.

Також, як вказують наші співрозмовники, херсонці з окупованих територій продовжують тримати збереження у гривні та йдуть до обмінників лише в екстрених випадках.

“Коли людям треба, наприклад, купити щось в аптеці, а там приймають тільки рублі, то вони беруть зі своїх збережень там гривень 100-200, йдуть в банк і обмінюють. Та повністю всі свої гривневі збереження ніхто не втрачає. Та й курс 1 до 1 людям не подобається. Вони думають, що їх дурять”, – розповідають жителі окупованих територій Херсонщини.

У свою чергу, росіяни заявляють, що їм вдалось повністю перевести ці території до розрахунків у рублях. “Гривню з незаконного обігу вилучаємо мішками”, – повідомив в ефірі одного з російських каналів призначений окупантами “губернатор” Херсонщини Володимир Сальдо.