СБУ затримала в Херсоні екскерівника банку рф, який вводив у місті «рубльову зону»

05 Грудня 2022, 12:38

Фото: Служба безпеки України, Facebook.

Служба безпеки викрила чергового «високопоставленого» пособника ворога в результаті стабілізаційних заходів у звільненому Херсоні. Екскерівник банку рф за вказівкою колаборанта Володимира Сальдо вводив “рубльову зону” в Херсоні.

Зловмисником виявився керівник колишньої філії підконтрольного рф «международного расчетного банка», який відкривав свої «відділення» в окупованих районах півдня України.
Саме через цю російську «фінустанову» гауляйтер захопленої частини Херсонщини Володимир Сальдо намагався облаштувати в регіоні понад 200 банківських «представництв» країни-агресора.
Таким чином, рашисти планували здійснити примусове введення «рубльової зони» на окупованій території регіону і забезпечити додаткові надходження до бюджету рф.
Більша частина з отриманих грошей мала йти на фінансування агресивної війни проти України.
Для реалізації проєкту агресор планував використати «досвід» створення розгалуженої мережі російського «расчетного банка» у захоплених районах Донецької та Луганської областей.
Встановлено, що під час окупації Херсону таке завдання в українському місті виконував колишній працівник місцевого банку.
На початку повномасштабного вторгнення він підтримав загарбників і добровільно погодився очолити одне з відділень російської фінустанови.
Своє «робоче місце» облаштував в будівлі тимчасово захопленого українського державного банку.
Перебуваючи на «посаді», ворожий поплічник змушував місцевих підприємців переходити на комерційні розрахунки у російських рублях і відраховувати частину прибутків на користь окупаційної адміністрації.
Після звільнення Херсона зловмисник спробував «залягти на дно» в одній із міських лікарень.
Однак співробітники СБУ встановили його місцезнаходження і затримали.

Фото: Служба безпеки України, Facebook.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили фігуранту про підозру за ч. 1 ст. 111-2 (пособництво державі-агресору) Кримінального кодексу України.
Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без права на заставу.