Прокурор запросив 7 років позбавлення волі для громадянської журналістки Ірини Данилович

28 Грудня 2022, 16:00

На фото: Ірина Данилович, "Кримський процес".

У міському суді Феодосії відновили судове засідання після надання журналістці Ірині Данилович невідкладної медичної допомоги. У суді почалися суперечки сторін у кримінальній справі, незважаючи на те, що підсудній не стало краще і вона нічого не чує.

Про це повідомляє “Кримський процес”.

За його інформацією, представник державного звинувачення Дмитро Лященко під час виступів у дебатах заявив, що вина підсудної була повністю доведена під час судового слідства та попросила суд призначити для Ірини Данилович покарання у вигляді 7 років позбавлення волі з виплатою штрафу у розмірі 60 тисяч рублів. Підсудна кілька разів за час виступу наголошувала, що нічого не чує і не розуміє, що відбувається.

Слово в дебатах перейшло до сторони захисту, яка вказує на численні протиріччя у свідченнях свідків, неприпустимість низки доказів, наявних у матеріалах справи, відсутність істотних доказів, а також факт лжесвідчення одного зі “свідків”, який виявився співробітником кримської поліції.

Найближчим часом очікується виступ Ірини Данилович у дебатах та з останнім словом. При цьому журналістка продовжує погано почуватися, незважаючи на надану допомогу. Після виступу Данилович суддя Наталія Кулінська має повідомити про дату та час оголошення вироку. Раніше вона заявляла, що має намір зробити це 28 грудня.

Нагадаємо, що Ірина Данилович була викрадена співробітниками ФСБ 29 квітня і до 7 травня утримувалась у підвалі ФСБ без жодного статусу та адвокатської допомоги. Потім у сумці, яку у неї вилучили, знайшли вибухівку і 7 травня Київський районний суд Сімферополя обрав їй запобіжний захід у вигляді взяття під варту терміном на 2 місяці.

5 липня суддя Ольга Кузнєцова продовжила термін утримання під вартою на два місяці, проігнорувавши той факт, що затримання Даниловича відбулося на тиждень раніше за офіційно оформлені документи.

Наприкінці липня журналістка зуміла передати, що у СІЗО на неї продовжують чинити тиск співробітники ФСБ. Зокрема, їй завдали тілесних ушкоджень під час етапування до суду. 7 листопада суд відмовив стороні захисту у допиті 15 свідків, дозволивши в суді допитати лише одного.

22 листопада стало відомо, що адміністрація СІЗО чинить на журналістку тиск на помсту за регулярні скарги про порушення з боку представників пенітенціарної установи. 30 листопада Ірина Данилович дала свідчення у суді, повідомивши, що її тиждень тримали у підвалі ФСБ, душили, допитували на поліграфі та погрожували вбивством.