Чиновники окупаційної влади шкодують, що не депортували з Херсона все проукраїнське населення

09 Грудня 2022, 13:47

Росіяни мали б не видавати “евакуйованим” херсонцям житлові сертифікати, а виселити з міста, поки воно було під контролем збройних сил рф, усіх проукраїнсько налаштованих громадян. Це б зміцнило російську владу на окупованому півдні та дало б змогу розгорнути наступ на Миколаїв, не побоюючись за надійність свого тилу. Такі тези озвучив у інтерв’ю одному з російських пропагандистських каналів так званий заступник міністра цифрового розвитку та зв’язку Херсонської області, колаборант Михайло Шпір.

“Мене трохи лякає це бажання Росії купити цих людей, заволодіти лояльністю за допомогою соціальних виплат, за допомогою житлових сертифікатів, які ми роздаємо. Мені здається, що це так не працює. 

Якби ми, навпаки, зробили якийсь марш-кидок до Миколаєва, не довелося б видавати жодних сертифікатів, а просто налагоджувати життя у складі РФ уже в самому Херсоні”, – зазначає Шпір. 

За словами колаборанта, російська влада мала рішуче реагувати на всі прояви антиокупаційного спротиву в місті та виселяти херсонців, що не погоджувались жити за російської влади.

“Не треба було обговорювати з ними ці правила гри. Прийшла Росія, це наша територія, і такі правила гри. Не подобається? Валіза, вокзал, Варшава. Будуйте там свою Україну, бігайте із прапорами, як вони це роблять, уряд у вигнанні формуйте. Це ваше право”, – зазначив Шпір. 

Цікаво, що сам “заступник міністра цифрового розвитку та зв’язку Херсонської області” – етнічний українець. Він народився та виріс у селі Крехівці Івано-Франківської області. До того як стати чиновником при російській окупаційній владі, Шпір був частим гостем на телеканалах з орбіти Віктора Медведчука «112 Україна» і NewsOne, а також в ефірі російських Youtube-каналів «Украина.ру», «Россия 24» і News Front.