Щільність мінування в Херсонській області значно перевищує деокуповані території Харківщини

16 Листопада 2022, 15:06

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

В Херсонській області на даному етапі працює 25 підрозділів ДСНС, а також піротехнічні підрозділи Національної Поліції та Національної гвардії. Трасу Миколаїв-Херсон, вокзали та 50 кілометрів колії вже майже розмінували. Очікується відновлення залізничного сполучення.

Про це інформує “Суспільне” з посиланням на повідомлення заступниці міністра МВС Марі Акопян.

За попередніми оцінками експертів, розмінування України триватиме щонайменше 5-7 років.

“Наразі ми маємо понад 200 тисяч квадратних кілометрів територій які ще не перевірені на вже деокупованих територіях. Бачимо чітку закономірність — чим довше територія була окупована, тим більший там рівень замінування. Це також впливає на час, необхідний на розмінування територій”, — зазначила Марі Акопян.

Станом на сьогодні на Херсонщині підірвались на мінах декілька співробітників піротехнічної служби ДСНС. 90% роботи з розмінування територій ведеться людськими силами, оскільки не достатньо кількості обладнання та робототехніки яка допомогла б пришвидшити роботи та вберегти людські життя. Тому поки допустити комунальні служби до відновлення води, тепла і газу не можливо, адже багато розтяжок знаходять саме на цих об’єктах.

“Щонайменше 25-30 людей вже загинуло під час розмінувань по всій Україні. Десятки цивільних підірвалися на мінах, особливо під час сільськогосподарських робіт. Щонайменше 100 людей загалом загинуло через вибухонебезпечні предмети”, — каже заступниця міністра МВС.

За словамизаступниці міністра МВС, 2500 вибухових предметів, це тільки те, що знайшли підрозділи ДСНС.

“Маємо розуміти що загальна кількість таких предметів — близько 5 тисяч. Деякі території були навмисно заміновані під час відведення російських військ. Залишки вибухонебезпечних предметів мають і зони ведення бойових дій”, — наголошує Акопян.

Також заступниця міністра МВС додала, що щільність мінування в Херсонській області значно перевищує деокуповані території Харківської області.

У Міністерстві внутрішніх справ закликають міжнародних партнерів надати Україні допомогу у вигляді техніки та авто для розмінування.