Російські окупанти пограбували Херсонський художній музей та вивезли картини до Криму

07 Листопада 2022, 13:02

На фото: Херсонський художній музей, відкрите джерело з Мережі.

Російські окупанти пограбували Херсонський обласний художній музей ім. Олексія Шовкуненка. Цінні експонати вивезли до окупованого Криму.

Про це повідомляє пресслужба закладу на своїй сторінці в соцмережі.

“Херсонський художній музей розграбований російськими окупантами. Це по-їхньому називається «евакуація», по-нашому — мародерство під гаслами «збереження культурних цінностей».
З 31 жовтня по 3 листопада окупантська «влада» завезла в музей три-чотири десятки людей, які виносили твори мистецтва й оргтехніку — все, що бачили, все, до чого дотягувалися їхні загребущі руки. Про делікатне ставлення до старовинних раритетів навіть не йдеться — картини не запаковували спеціальним чином для перевезення, а замотували в якесь ганчір’я.
1 листопада завантажили та вивезли у супроводі озброєних автоматами людей у цивільному 3 фури та шкільний автобус, 2 листопада — ще 2 фури, 3 листопада забирали залишки автобусом вже без збройної охорони. При викраденні однієї з кращих колекцій України навколо музею стояли блокпости. Сподіваємось у найближчий час дізнатися, що саме було незаконно вивезено за чотири дні, але в тому, що найцінніше (XVII-XIX ст.) забрали у першу чергу, сумнівів немає. Вантаж був спрямований до Криму, але не факт, що це останній пункт призначення.
Керувала так званою «евакуацією» псевдо-директорка Наталя Десятова, яку херсонці можуть знати як співачку з кафе «Театральне» (це про рівень фаховості). На жаль, допомагали їй і деякі співробітники музею, які погодились працювати на росіян. На думку чинної директорки музею Аліни Доценко, в Криму «приймають» колекцію Херсонського художнього музею теж колишні її підлеглі — Наталя Кольцова та Інна Буренко, які завчасно «евакуювались».
P.S. «Евакуацію» унітазів поки підтвердити не можемо”, – йдеться у повідомленні.
UPD: Вкрадені картини Херсонського обласного художнього музею російські окупанти перевезли до Центрального музею Тавриди у Сімферополі. Херсонські працівники установи змогли ідентифікувати їх по фото, котрі вже встигли засвітитись в соцмережах.