Люди на звільнених територіях не можуть підготуватися до зими самотужки. Наше завдання – допомогти їм – Селецький

21 Листопада 2022, 14:21

Найважливішим питанням для населення звільнених територій Херсонщини наразі є підготовка до зими. У звільненій Нововоронцовці це питання стоїть гостро, адже велика кількість домівок зруйновано, а ті, що вціліли, потребують палива для їх обігріву. Головна задача влади зараз – підготувати людей до зимового періоду та по можливості надати їм всю необхідну допомогу.

Про це під час пресконференції херсонським журналістам повідомив  Голова Нововоронцовської селищної військової адміністрації Андрій Селецький.

“Нагальна проблема – це опалювальний період. Посадки заміновані, люди не можуть заготовити опалювальний матеріал, і купити не можуть, бо немає грошей. Відповідно, наша задача – їм допомогти пережити зиму та не замерзнути. Силами Обласної військової адміністрації організували доставку дров залізничним та автомобільним транспортом”, – зазначає Селецький. 

Проте, за словами Селецького, дров, що надає держава, а це 2 кубометри на домогосподарство, може не вистачити, тому в Нововоронцовці знайшли альтернативний спосіб обігріву домівок.

“У Селищній адміністрації спробували свої сили в організації цеху із створення брикетів. Використовуємо для цього щепоріз. Створюємо щепу і пакуємо її у здоровенні мішки та  розвозимо їх людям.

Провели перше тестування, взяли в оренду щепоріз і зробили за дві години двісті кілограмів цієї щепи. Віддали місцевим, щоб вони пробували опалювати. Люди залишились задоволені. Звісно, щепа не як вугілля: закинув і забув, треба підкидати частіше, але це тепло і майже безкоштовне. Та все рівно опалювальний матеріал потрібний, оскільки населення все більше прибуває”, – зазначив Голова Нововоронцовської селищної адміністрації.