Журналіста Сергія Цигіпу, викраденого росіянами на Херсонщині, вже більш як пів року утримують у полоні

05 Жовтня 2022, 13:55

Сергій Цигіпа. Фото: соцмережі.

Журналіста, письменника та активіста, керівника ГО “Каховський плацдарм” Сергія Цигіпу з Нової Каховки Херсонської області вже більше як пів року утримують у полоні російські окупанти. Юристи подали звернення до Європейського суду з прав людини.

Про це інформує видання “МОСТ” з посиланням на Центр стратегічних справ УГСПЛ.

Вже з перших днів війни Сергій Цигіпа став волонтером, допомагав жителям гуманітарною допомогою та став на захист інформаційного фронту – на своїх сторінках у соціальних мережах повідомляв про новини, підтримував дух мешканців Херсонщини, організовував проукраїнські мітинги.

12 березня 2022 року Сергій вийшов з дому і попрямував до м. Таврійськ, щоб доставити гуманітарну допомогу для місцевих жителів. Проте, як пізніше з’ясувалось, на блокпості його затримали. Того дня затримали не лише Сергія, а також його колегу – журналіста Олега Батуріна. Олега відпустили через 8 днів. Саме він першим підтвердив здогадки родичів Сергія щодо того, що останнього утримують, катують окупанти і колаборанти. Також Олег Батурін розповів, що щодо кожного заручника військові мали детальну біографічну інформацію, не вся з якої легкодоступна і наявна у відкритих джерелах.

Відтоді і до другої половини квітня родина Сергія не мала про нього жодної звістки. Проте саме тоді мережею почало ширитись відео, на якому Сергій говорить, що вже декілька тижнів знаходиться на території російської федерації, але не зазначає про те, що був вивезений насильно.

На відео він заявляє, що звірства у Київській області – це постанова, зроблена для звинувачення Росії і виключення її з Радбезу ООН, що Україна може застосувати хімічну зброю у якості провокації та транслює інші наративи, притаманні РосЗМІ. Все це дуже сильно суперечило позиції, яку раніше публічно відстоював Сергій.

Стало очевидно, що на журналіста чинили тиск, погрозами й катуванням примусили транслювати пропагандистські наративи.

Родичі Сергія продовжують звертатись до всіх національних і міжнародних органів і інстанцій, аби здобути хоч якусь інформацію про нього. Наразі росія не підтверджує факт ув’язнення пана Цигіпи (що унеможливлює обмін), проте за інформацією з неофіційних джерел, він може перебувати у СІЗО в Криму.

Однак, жодної звістки від Сергія або достовірної інформації про місце його перебування, стан здоров’я, умови і підстави його затримання члени його родини так і не отримали.

Юристи Центру стратегічних справ звернулись до Європейського суду з прав людини із клопотанням про застосування термінових заходів відповідно до Правила 39 Регламенту суду, яке було задоволено Судом, а також подали до ЄСПЛ повну заяву.

Також юристи продовжують супроводжувати справу на національному рівні.

Якщо ви володієте будь-якою інформацією щодо Сергія Цигіпи, місця його перебування і стану здоров’я, просимо повідомити нас про це! Будь-яка звістка важлива для його родини!

Контакт для зв’язку:
office@helsinki.org.ua

044 383 95 19

096 060 76 70 (Viber).