СБУ розпочала кримінальне провадження за фактом обстрілу гуманітарної колони в Запоріжжі

01 Жовтня 2022, 11:14

Залишки однієї з ракет на місці обстрілу гуманітарної колони в Запоріжжі 30 вересня 2022 року. Фото: Суспільне Запоріжжя.

Як повідомлялось раніше, 30 вересня 2022 року російські окупаційні війська завдали ракетних ударів по цивільній автоколоні з мирними жителями, що рухалась у напрямку із Запоріжжя до окупованої частини Херсонської області. Є загиблі та поранені. Слідчі Служби безпеки розслідують цей черговий воєнний злочин рф за ст. 438 Кримінального кодексу України – порушення законів та звичаїв війни.

Про це повідомляє Служба безпеки України на своїй сторінці в соцмережі.

Масштабний обстріл гуманітарної колони вкотре свідчить, що росія цілеспрямовано обирає своїми цілями цивільні, а не військові об’єкти.
За даними слідства, 30 вересня 2022 року близько 7:30 ранку рашисти розстріляли мирних громадян, які очікували у гуманітарній колоні на виїзд з обласного центру.
Ці люди їхали до своїх рідних на окуповану територію: везли гуманітарну допомогу чи прагнули вивезти їх на підконтрольну частину України.
Наразі відомо про 30 людей, що загинули, і 88, що отримали поранення різного ступеню. Серед поранених – 27 правоохоронців.
«Скільки б росія не проявляла свій звірячий оскал, їй обов’язково доведеться відповідати за скоєне. Тому ми не тільки б’ємо ворога на полі бою, але й ретельно документуємо дані про злочини окупантів, збираємо свідчення, аналізуємо негласну інформацію – увесь масив доказів стане предметом розгляду в міжнародних судах після перемоги України. Ми не пробачимо ворогу жодної загиблої людини. Строку давності у таких злочинів немає!» – зазначив очільник Служби безпеки Василь Малюк.