Сальдо спростував інформацію росіян про можливі наслідки підриву греблі Каховської ГЕС

27 Жовтня 2022, 10:43

Призначений окупантами очільник Херсонської області Володимир Сальдо спростовує заяви проросійських ЗМІ про можливі катастрофічні наслідки підриву або пошкодження дамби Каховської ГЕС. За його словами, у разі катастрофи, вода в Дніпрі підніметься лише на кілька метрів, що не загрожує населеним пунктам, які знаходяться нижче за течією.

Про це Сальдо повідомив у інтерв’ю телеканалу “Крим 24”.

“Спеціалісти вважають, що якщо підірвати усю дамбу (на всій її протяжності), тоді хвиля, можливо, досягне 5 метрів, але малоймовірно, що всю греблю розіб’ють. Якщо вода піде через шлюзові камери – неприємності будуть, але менші, ніж після підриву всієї дамби. Така небезпека існує. Знаєте, я також інженер і веду свої розрахунки… Вода на 5 метрів не підніметься”, – зазначив Сальдо.

“Інженер” Сальдо все ж таки каже про можливу припливну хвилю, проте, за його розрахунками, вона буде значно меншою, ніж про це кажуть росіяни.

“Вода підніметься десь на метр-півтора. Вона, звичайно, принесе багато проблем тим місцям, що знаходяться низько до рівня річки. Херсон знаходиться на високому правому березі – там хвиля і в 5 метрів ніякої загрози не чинить”, – повідомив гауляйтер Херсонщини.

Своїми заявами Сальдо фактично спростовує інформацію пропагандистських ЗМІ про катастрофічні наслідки у разі руїнації греблі ГЕС. Так, видання “Політнавігатор” напередодні зобразило взагалі апокаліптичну картину після можливого пошкодження росіянами цього об’єкта.

Якщо коротенько, то на територіях нижньої течії Дніпра вийде майже два десятки мільярдів кубометрів води, змітаючи все на своєму шляху і знищуючи все живе. І навіть після сходу бруду, уражені території довгі роки будуть непридатними для життя, а Крим залишиться без води, оскільки дзеркало Каховського водосховища підтримувалося на належному рівні, зокрема й для перетікання води Північно-Кримським каналом”, –розповідають про можливі наслідки підриву греблі російські ЗМІ.

Раніше повідомлялось, що росіяни вивезли з Херсона рештки Григорія Потьомкіна.