Росіяни вивезли з Херсона рештки Григорія Потьомкіна

26 Жовтня 2022, 13:39

Окупанти продовжують “евакуацію” з правобережної частини Херсонщини важливих для них експонатів та артефактів. Так, слідом за пам’ятниками Федору Ушакову та Олександру Суворову, сьогодні росіяни вивезли у невідомому напрямку й скульптуру Григорія Потьомкіна, а пізніше заявили, що ними також було “евакуйовано” з храму і рештки князя.

Про це повідомляють проросійські Telergam-канали.

“З Херсона вивезли прах Потьомкіна. Прах засновника Херсона Потьомкіна, похованого у місті, евакуювали у безпечне місце”, – йдеться у повідомленні. 

Потьомкіна було поховано у Свято-Катерининському (Спаському) соборі обласного центру. Це далеко не перший випадок його ексгумації.

Так, вперше могила Потьомкіна була розграбована вже через 5 років після його смерті, тобто, у 1791 році, за наказом російського імператора Павла І. За його наказом могильна плита, скульптура та царська грамота були знищені. З князя було зірвано «з м’ясом» ордени, вилучено особисту зброю,рештки були викинуті до кріпосного рову, а склеп засипаний землею.

Постраждали решки Потьомкіна і від радянської влади, що в 30-х роках зробила з Катерининського собору “Херсонський антирелігійний музей”, а рештки самого князя стали елементами його експозиції. У подальшому череп Потьомкіна знову було викинуто з храму. Це сталось вже в роки Другої Світовової війни. Останнього разу могилу князя відкривали у 1984 році.

Тож справжність решток Потьомкіна, після такої кількості перепоховань, викликає велике питаня. Проте це не зупинило російських окупантів, що вчергове розграбили його могилу та вивезли те, що буцімто залишилось від Потьомкіна.