Росіяни технічно готові до підриву Каховської ГЕС, але їх лякають наслідки – Гуменюк

22 Жовтня 2022, 10:58

Російські окупанти замінували греблю Каховської ГЕС і технічно можуть підірвати її у будь-який момент. Це призведе до техногенної катастрофи, наслідки якої складно зараз спрогнозувати. Проте росіян від такого рішення стримують кілька факторів, зокрема і потреба в поставці дніпровської води до окупованого Криму.

Про це під час ефіру з херсонськими журналістами розповіла Керівниця об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

“Чисто технічно це можливо, адже ми знаємо, що там вже є замінування. Росіяни з ГЕС вигнали український персонал і залишили тільки своїх фахівців та довірених осіб – це ще непряме підтвердження того. Також розуміння наслідків, а вони не можуть їх не знати, може бути одним з важелів зупинки цього процесу. Вони залишають його у стадії залякування”, – зазначила Наталія Гуменюк.

Фактично росіян від підриву греблі на даний час стримують кілька факторів, які перелічила пані Гуменюк.

“Від того розливу природних запасів води відбудеться підтоплення величезної території. Зокрема це близько 80 населених пунктів, як оцінюють фахівці. Та найстрашніше – це дві можливі техногенні катастрофи. По-перше, це припинення охолодження реакторів Запорізької АЕС; по-друге, це припинення постачання води до херсонської меліораційної системи, що зумовить також припинення поставок води на Крим. На відновлення цих процесів, за оцінками фахівців, знадобиться кілька років”, – розповіла керівниця Об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України.

За словами Наталії Гуменюк, перелічені фактори мають зупинити росіян від необдуманих дій на окупованих територіях Херсонщини. Крім того, як зазначила спікерка, світова спільнота має докласти всіх можливих зусиль до впливу на країну-терориста, щоб мінімізувати шанси підриву росіянами греблі Каховської ГЕС.