Росіяни, відступаючи, мінують приватні будинки на Херсонщині

15 Жовтня 2022, 14:50

На фото: частини від російського снаряду поблизу приватних будинків у Високопільській ТГ. Фото: "IPC-Херсон".

Найбільшою проблемою деокупованих територій Херсонщини залишається замінування. Окрім полів та військових об’єктів, місцеві жителі повідомляють про мінування росіянами і приватних будинків під час відступу.

Про це кореспондентам “IPC-Херсон” розповіла голова Високопільської ТГ Ганна Шостак-Кучмяк.

“Слава Богу, всю нашу громаду вже звільнено, але ми маємо дуже великі проблеми через замінування. Сапери не встигають відпрацьовувати. На території громади багато нерозірваних снарядів та зброї. Нам потрібна допомога військових та МНСників.

Ми не можемо повноцінно жити та працювати, оскільки заміновані не лише території, а й навіть приватні будинки. У самих будинках снаряди, міни…  Ми не можемо своїми силами прибрати хоча б центральні вулиці наших населених пунктів, тому що це дуже небезпечно”, – зазначила Шостак-Кучмяк.

На фото: голова Високопільської ТГ Ганна Шостак-Кучмяк, “IPC-Херсон”.

Факти мінування росіянами приватних будинків підтверджують і самі жителі Високопільської громади. Так, пан Юрій розповів нам про “розтяжку”, котру окупанти залишили в будинку його матері. 

“Вони, коли відходили, багато хат помінували. Я зайшов у двір до матері. Там дім пустий, але росіяни в ньому жили. Дивлюсь, біля калітки чека від гранати лежить. Я здогадався, що щось не так. Підійшов до вхідної двері, а вона трохи відчинена. Придивився – там розтяжка. Ми її з хлопцями акуратно знешкодили потім”, – зазначив Юрій.

Окрім замінованих будинків, великою проблемою для звільнених територій є також нерозірвані снаряди на подвір’ях та городах місцевих жителів.