Росіянам вдалось запустити менше половини навчальних закладів у Херсонській громаді – Лугова

19 Вересня 2022, 10:55

На окупованій частині Херсонської територіальної громади росіянам вдалося запустити менше половини закладів освіти усіх рівнів. Причиною цього є катастрофічний брак педагогів та дітей у цих освітніх закладах. У деяких школах жоден з педагогів на співпрацю з окупантами не погодився.

Про це виданню “IPC-Херсон” повідомила виконуюча обов’язки міського голови Херсона Галина Лугова.

“Окупанти зараз контролюють 76 освітніх закладів із 171, які знаходяться на території Херсонської громади. Вони там поставили своїх директорів. Але росіяни дуже часто стикаються з нестачею педагогічного персоналу. Іноді на декілька закладів є лише один диретор. Наприклад, НВК-7 та школи номер 32 та 36 мають одного, призначеного росіянами керівника”, – зазначила Лугова.

У деяких школах склалась парадоксальна ситуація, адже в них взагалі немає вчителів. Це, наприклад, “Зелена школа” в Антонівці (21 гімназія). Там абсолютно відсутні вчителі. Жодного немає”, – завляє в. о. херсонського міського голови.

Крім браку вчителів та учнів, у навчальних закладах окупованої частини Херсонщини росіяни встановили свої жорсткі порядки. “Перед початком уроків дітей щодня обшукують. Учні під таким наглядом не комфортно себе відчувають. Є випадкі, що після кількох днів такого “навчання” діти відмовляються повертатись до шкіл або дитячих садків.

Як повідомлялось раніше, з 1 вересня у школах на окупованій частині Херсонщини, що відкрились під протекторатом російських окупантів, з’являться нові предмети, серед яких анонсується “Основи релігійної культури та світської етики”.