Псевдореферендум в Херсоні: головне про день початку незаконного голосування

23 Вересня 2022, 13:35

Скриншот з відео, російські пропагандистські джерела.

На території окупованої росіянами Херсонської області все ж стартував так званий “референдум”. За повідомленнями російських пропагандистів, псевдоголосування розпочалось сьогодні о 8 ранку. Наступні 4 дні референдум виглядатиме як подвірний обхід херсонців з використанням мобільних груп і дільниць. Закінчитись цей фарс має 27 вересня вже класичним голосуванням на дільницях. “Результати” обіцяють оприлюднити вже наступного дня, тобто, 28 вересня.

Загалом у місті Херсон відкрито 12 «виборчих дільниць». Усі вони розташовані в загальноосвітніх школахЦе, на думку окупантів, має убезпечити їх від ударів ЗСУ. Хоча дітей у школах, де відкрились дільниці, не буде – в Херсоні оголосили позапланові канікули на період голосування. 

Крім приміщень навчальних закладів, росіяни в Херсоні також активно використовують педагогів, що погодились на співпрацю. Наприклад, у херсонській школі №57 вчителі-колаборанти є одночасно і представниками “виборчих комісій”.

 

Одночасно російські ЗМІ, очікувано, одразу після початку голосування почали зйомку пропагандиських відео. Хоча навіть вони не в змозі зафіксувати анонсованого ажіотажу. Як видно з відео, мобільні “дільниці”, що гастролюють херсонськими дворами, складаються з кількох колаборантів, скриньки, столу та невеликої ширми. У кожному дворі вони зупиняються на кількадесят хвилин. Кажуть, бояться ударів з боку ЗСУ. 

 

Такий підхід окупанти виправдовують «інтересами безпеки», проте, скоріш за все, вони не впевнені, що зможуть відзняти потрібну їм картинку за один день. До того ж 27 вересня безпосередньо на дільницях в Херсоні прогнозується вкрай мало голосувальників, тож ідея розтягнути «референдум» на 5 днів виглядає логічною.

Паралельно надходить інформація про “туристів” з росії та окупованого Криму, що виявили бажання взяти участь у псевдореферендумі. Так, Telegram-канал “Жовта стрічка” повідомляє, що серед кількох десятків голосувальників поблизу Херсонського обласного драматичного театру були помічені люди з Ростовської області та тимчасово окупованого півострова. 

Для залучення якомога більшої кількості людей до псевдоголосування окупаційна влада пообіцяла провести у центрі міста концертЗверніть увагу, з питань безпеки окупанти частину дільниць зробили мобільними та намагаються здійснювати процес голосування на місцях якнайшвидше – і одночасно з тим організовують у центрі міста масовий захід – концерт. Це вказує на фейковість інформації про удари ЗСУ по місту в день псевдоголосування, що вже почали з’являтися в російських ЗМІ.

Для покращення явки окупанти в Херсоні практикують масове голосування представників деяких бюджетних організацій. Так, для створення картинки вони змусили взяти участь у “референдумі” працівників швидкої допомоги. 

 

Незважаючи на те, що псевдореферендум тільки почався, призначені окупантами керівники області впевнені у його результатах. Так, голова «ради міністрів» Херсонщини, росіянин Сергій Єлісєєв, у своєму зверненні заявив про входження Херсонської області до складу рф як про доконаний факт.

«Впевнений, що входження до складу Російської Федерації не лише стане торжеством історичної справедливості та дозволить убезпечити територію нашої області, а й відкриє нові можливості на шляху до відродження економічного, соціального та культурного потенціалу нашого рідного краю», – цитує Єлісєєва один з проросійських Телеграм-каналів.

 

Схоже, що вже відомі й приблизні результати цього “волевиявлення”. Так, за інформацією російських пропагандистіврезультати телефонних опитувань у Херсонскій області показують, що серед тих, хто братиме участь у голосуванні, 89% підтримують входження регіону до складу рф.

 

За словами призначеного росіянами очільника Херсонщини Володимира Сальдо, для проведення псевдореферендуму навіть створені дільниці за межами Херсонської області та на території Російської Федерації.

“Наші земляки-херсонці, які зараз перебувають за межами області, мають можливість проголосувати і підтримати наше прагнення до возз’єднання з Російською Федерацією”, – заявив Сальдо.

 

На підтвердження цієї інформації в мережі з’явилось відео, на якому нібито херсонець голосує на псевдореферендумі у Севастополі. Відео опубліковано об 11 годині дня, тобто, через 3 години після початку голосування. На ньому голос за кадром каже, що це наразі перший херсонець, що проголосував на псевдореферендумі в Севастополі. Тож вкрай низьку явку можна констатувати і на дільницях за межами Херсонської області.