Нові колаборанти, мародерство, обстріли та викрадення місцевих жителів: поліція фіксує злочини військових рф на Херсонщині

25 Вересня 2022, 17:36

Фото: Поліція Херсонської області, Facebook.

За минулу добу працівники поліції відкрили 29 кримінальних проваджень за фактами воєнних злочинів російської армії на Херсонщині. Вбивства цивільних, викрадення та катування людей, захоплення установ, мародерство – вже “звичайний” список злочинів військовослужбовців рф на тимчасово окупованих територіях.

“Вночі ворог обстріляв 7 населених пунктів. Під ворожим артилерійським вогнем опинилися Високопілля, Миролюбівка, Архангельське, Ольгине, Білоусове, Кар’єрне та Потьомкине. Є постраждалі серед місцевих мешканців, пошкоджені будинки, господарські споруди, автомобілі і дороги. Поліція проводить огляд місць обстрілів, збирає речові докази та фіксує наслідки ворожої атаки з боку окупаційних військ рф.

Фото: Поліція Херсонської області, Facebook.

У Новій Каховці викрито колаборантку, колишню працівницю дитячого садочка. Жінка співпрацює з представниками окупаційної влади рф та добровільно зайняла посаду «завідуючої дошкільним навчальним закладом». Колаборантка схилила до співпраці працівників садочка, а сам заклад працює за дошкільними освітніми програмами та відповідно до стандартів дошкільної освіти країни-агресора.
У Новотроїцькій територіальній громаді житель одного з сіл співпрацює з новопризначеною окупаційною владою та добровільно зайняв посаду т.зв. «голови Новотроїцької військово-цивільної адміністрації».
Уродженка Донецька перейшла на бік ворога та добровільно зайняла посаду т.зв. «голови Центральної виборчої комісії Херсонської області».
Житель міста Берислав перейшов на бік ворога та прийняв пропозицію окупаційних військ до співпраці. Колаборант добровільно зайняв посаду т.зв. «тимчасового адміністратора Бериславського управління зрошувальних систем».
В Олешках та Новій Каховці викрали трьох чоловіків. В Херсоні військові рф забрали в полон 5 місцевих жителів віком від 19 до 24-х років нібито через те, що хлопці зняли на відео наслідки вибуху в центрі міста. Місцеперебування викрадених невідоме.
З тимчасово окупованого Херсона надійшла інформація, що представники окупаційних військ розграбували магазин оптики в центрі міста. військові рф розтрощили вітрини, пошкодили сейфи та інше майно, а також заволоділи товаром на суму понад три мільйони гривень. Нині приміщення магазину військові рф використовують для власних потреб.
У Херсоні військовослужбовці рф внаслідок артилерійських обстрілів та ракетних ударів по місту пошкодили будівлю коледжу. Зруйновано 5-й поверх навчального закладу, пошкоджено вікна, внутрішній двір та будівлю гуртожитку.
З окупованого смт. Нововоронцовка надійшла інформація, що військовослужбовці рф з особливою жорстокістю вбили 69-річного місцевого жителя. Обставини вбивства встановлюються.
У місті Гола Пристань військовослужбовці рф зрізали замки з вхідних дверей нотаріальної контори та провели там незаконний обшук. Після чого окупанти винесли з приміщення кілька коробок, можливо, з документами або матеріальними цінностями. Військові рф опечатали двері печаткою окупаційної адміністрації та змінили замки.
За усіма фактами правоохоронці внесли відомості до ЄРДР за ст. 438 (Порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України“, – йдеться у повідомленні відомства.