На Херсонщині в середньому по 8 перекваліфікованих в Криму педагогів на одну школу

02 Вересня 2022, 12:30

1 вересня окупаційна влада Херсонщини повідомила про відкриття 91-ї школи на території області. Одночасно озвучено, що в цих навчальних закладах працюватиме 800 педагогів, що пройшли переакредитацію в Криму і тепер володіють “російськими стандартами” освіти. Шляхом нехитрих математичних дій можемо вирахувати, що в середньому на одну школу приходиться по 8-9 педагогів, що пройшли навчання. Для повноцінного функціонування навчального закладу, звісно, цього замало.

Ще у травні російськими ЗМІ почала ширитись інформація, що нібито 20 тисяч педагогів з Херсонської та Запорізької областей погодились пройти переатестацію в Криму та з 1 вересня почати викладння на окупованих територіях за російською програмою. Як бачимо, росіяни змогли вмовити до співпраці чи не десяту частину з бажаної кількості вчителів.

Як вирішуватимуть цю ситуацію окупанти – поки не зрозуміло, адже для повної комплектації перекваліфікованими вчителями навчальних закладів їм доведеться закрити як мінімум половину з цих 91 шкіл.

Подробиці про навчальний процес у школах міста Херсона розповіла призначена окупантами директорка департаменту освіти Тетяна Кузьміч. 

“Ми пішли таким шляхом – 3 района у місті Херсон. В кожному з цих районів 1-2 школи буде функціонувати. Тобто, ми заповнюємо ці школи, а потім, з часом, будемо відкривати решту”, – зазначила вона.

Тобто, в обласному центрі, за словами Кузьміч, у найближчій перспективі працюватиме максимум 6 шкіл, що ставить від величезне питання попередню інформацію про відкриття 91 навчального закладу по області.

Зазначимо, що до окупації росією на Херсонщині працювало понад 400 середніх навчальних закладів.