Французький “друг” Стремоусова. Іноземні журналісти, що прислужують окупантам

10 Вересня 2022, 13:06

Останнім часом херсонський колаборант Кирило Стремоусов періодично з’являється у компанії  журналіста родом із Франції, якого він називає своїм “другом” і показово обіймає на відео. Ми встановили особу цього француза та проаналізували його попередні матеріали, зокрема, стосовно російської агресії в Україні.

“Друг Стремоусова” виявився досить відомим у Франції журналістом Режі Ле Сомьє, колишнім співредактором одного з найбільших французьких тижневиків “Paris Match”.

Сомьє зустрічався та брав інтерв’ю у президентів Джорджа Буша-молодшого та Барака Обами, був у відрядженнях в Іраку та Афганістані і написав книгу про Башара Асада.

З 2021 року Режі працював на видання “RT France“, що є французькою версією російського державного каналуRT” та фінансується, відповідно, урядом росії. І хоча діяльність в Європі цього ресурсу визнана пропагандистською, а мовлення припинено, “RT” продовжує бурхливу діяльність, наприклад, в соцмережах. 

Щоб зрозуміти головні тези матеріалів на “RT France“, не треба володіти французькою. 

Тож чиє замовлення виконує Режі Ле Сомьє в Україні – зрозуміло. І він вже почав відпрацьовувати свою зарплатню. Так, відвідавши підконтрольну ЗСУ територію, цей журналіст зробив кілька провокативних заяв. У квітні цього року Режі в інтерв’ю одному з французьких видань розповів, що іноземними батальйонами в  Україні керують американці і від українців тут нічого не залежить.

“Мене (і добровольців) здивувало, коли ми зрозуміли, що для того, щоб вступити до лав українців, що бороняться, потрібне узгодження від американців. Нас мало не заарештували, підійшов американець і сказав: тут я головний, я, а не українці”, – заявив французький “друг” Стремоусова. 

 Також француз констатував, що ситуація в Україні знаходиться під контролем Пентагону. Цю тезу, звичайно, одразу ж розтиражували проросійські ЗМІ. 

Нам поки не вдалось знайти матеріалів Режі Ле Сомьє з окупованої Херсонщини, але те, як з ним поводиться місцевий колабрант Кирило Стермоусов вказує, що ці публікації матимуть проросійський характер. Так, Стремоусов називає його своїм “приятелем” і навіть жартує над французом та його нацією: 7 вересня херсонський колаборант привітав на камеру іноземного журналіста з “Днем перемоги під Бородіно”.

 

У ході цієї битви французька армія під проводом Наполеона Бонапарта була розгромлена силами російської імперії. Франція втратила 40 тисяч вбитими, що стало однією з найбільших поразок для цієї країни у Новітній історії. Режі відповів на ці закиди Стремоусова посмішкою та дружнім рукостисканням.

Зараз Режі продовжує гастролювати Херсонщиною у компанії свого нового “друга” та навіть познайомився з його мамою, слухаючи  від Стремоусова історії про російський Херсон, українських нацистів та майбутній референдум.