За пів року повномасштабного вторгнення росія скоїла 435 злочинів проти журналістів та медіа – ІМІ

25 Серпня 2022, 11:55

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

Інститут масової інформації продовжує моніторинг порушення прав свободи слова та злочинів, скоєних росією проти журналістів та медіа. Так, за шість місяців повномасштабного вторгнення в Україну росія скоїла 435 злочинів проти медійників.

Про це повідомляє ІМІ.

Станом на 24 серпня російські військові вбили загалом 37 журналістів в Україні. З них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов’язків.

Ще 14 журналістів були поранені.

Досі зниклими вважаються четверо журналістів.

За даними ІМІ, російські військові вбили вісім журналістів під час виконання ними професійних обов’язків. З них троє українських та п’ять іноземних, дві жінки та п’ять чоловіків.

Інфоргафіка: Інститут масової інформації.

Так, журналісти продовжують потрапляти під прицільні російські обстріли. Загалом ІМІ зафіксував 25 випадків російських обстрілів журналістів.

Українські медіа продовжують отримувати погрози від росіян на електронні адреси, хоча кількість погроз зменшилася.

Зокрема російські окупанти захопили в Бериславі (Херсонська область) редакцію місцевої газети “Маяк” і почали випускати під її брендом свою пропаганду.

Крім того, росія заблокувала херсонське видання Мост. За словами редактора “Мосту” Сергія Нікітенка, росіяни обмежили доступ насамперед для жителів тимчасово окупованої Херсонщини.

Також російські окупаційні війська скоїли 12 обстрілів та захоплень телевеж, 7 захоплень і нападів на редакції медіа та 37 кіберзлочинів. Зафіксовано 19 фактів вимкнення українського мовлення та трансляції російської пропаганди.

З початку широкомасштабного вторгнення рф щонайменше 215 медіа були вимушені припинити свою роботу через війну росії проти України. Крім того, за пів року 208 телерадіомовників та друкованих медіа (загальнонаціональних, регіональних та місцевих) припинили повністю або частково свою діяльність та мовлення у низці регіонів через бойові дії та окупацію. Це медіа із Запорізької, Херсонської, Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської, Сумської, Луганської, Чернігівської областей.