В Україні зафіксовано 18 злочинів проти журналістів за липень – ІМІ

09 Серпня 2022, 12:47

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

18 злочинів проти свободи слова в Україні зафіксував у липні Інститут масової інформації. З них 13 вчинила росія проти медіа і журналістів на українській території. Водночас ІМІ зафіксував п’ять випадків порушення свободи слова, за які відповідальна саме українська сторона.

Про це повідомляє “Інститут масової інформації”.

Серед російських злочинів – обстріли журналістів, погрози, кібератаки на українські медіа, блокування доступу до сайтів медіа, вимкнення українського мовлення та припинення роботи медіа через повномасштабну війну.

Інфографіка: “Інститут масової інформації”.

Росіяни і у липні продовжували погрожувати українським журналістам, але кількість погроз зменшується. Зокрема, журналіти і видання продовжують отримувати листи з погрозами ув’язненням та кримінальною відповідальністю за журналістську діяльність.

Листи, підписані різними користувачами, надходять з російських поштовиків на електронні адреси українських медіа. Редакції регулярно отримують такі листи ще з березня.

Крім того, росіяни продовжують вчиняти кібератаки на платформи українських медіа, видаляють акаунти медійників у соцмережах, а також YouTube-канали онлайн-видань. У свою чергу, сайти онлайн-видань регулярно зазнають масштабних DDoS-атак.

Ще один випадок кібератаки пов’язаний з атакою на сервери та мережі радіостанцій. Так, наприклад, в ефірі радіостанцій TAVR Media внаслідок атаки було запущено фейк, що Президент України Володимир Зеленський перебуває в реанімації.

У липні ІМІ зафіксував п’ять випадків порушень свободи слова в Україні, за які відповідальна саме українська сторона. Це випадки перешкоджання журналістській діяльності (чотири) та цензури (один). Порушення зафіксовано в чотирьох регіонах: у Полтаві, Вінниці, Хмельницькому та Кропивницькому.

Раніше повідомлялось, що на Херсонщині російські окупанти викрали волонтера.