У Херсоні гривня значно активніша в обігу, натомість, в обігу рубля великі проблеми

15 Серпня 2022, 12:38

Ілюстративне фото: відкрите джерело з Мережі.

Попри намагання окупаційної “влади” у власних пропагандистських ЗМІ запевнити місцеве населення і своїх кремлівських кураторів у тому, що з обігом рубля на Херсонщині усе в порядку, реальна картина зовсім інакша: гривня продовжує активний обіг, а от у рубля виникають проблеми.

Про це повідомляє видання “МОСТ”.

“Представники окупаційної влади Херсонської області в коментарях для пропагандистських медіа розповідають, як російський рубль майже став основною грошовою одиницею в області, але це відбувається лише в їх реальності.

«Гривня прив’язана до долара. І вже дзвонять підприємці – питають, де можна здати гривню. У нас її вже і приймати не хочуть, тому що вона все менше і менше коштує», – каже так званий «заступник голови військово-цивільної адміністрації Херсонської області» Кирило Стремоусов.

Він також нагадав, що «раніше за одну гривню давали два рублі, то тепер уже півтора» й сказав, що курс може бути ще більш несприятливим для українських грошей. Але при цьому умовчав, що в Херсонській області діє не ринковий, а адміністративно встановлений курс рубля у відношенні до гривні, який не відображає реальної ситуації.

А реальна ситуація така. В Херсоні дійсно ходять російські рублі, але їх настільки мало, й політика окупантів в фінансовій сфері настільки недолуга, що рубль не домінує в обігу. Люди отримали рублі переважно як «разову матеріальну допомогу» від окупантів в розмірі 10 тисяч. Але видавалася вона купюрами по 2 і 5 тисяч рублів. З купюрами інших номіналів в місті – величезна проблема. Їх «постачальники» – російські військові й члени їх родин, які вони перевезли в окуповане місто. Зараз в магазинах та підприємствах сфери обслуговування дуже бракує рублів різних номіналів, щоб розпочався повноцінний обіг готівкового рубля.

З гривневою грошовою масою ситуація в місті й в області, попри усі проблеми, значно краща. Готівкової гривні поки що достатньо для повноцінного обігу в торгівельній мережі й підприємствах обслуговування. Поки не здатні змінити ситуацію навіть штучно створені окупантами проблеми на кшталт переслідувань людей, які за комісію переводять в готівку кошти з банківських карток.

Тому поки що колаборанти і пропагандисти видають бажане за дійсне, й в Херсоні в обігу значно активніше ходить гривня, а з обігом рубля – великі проблеми”, – йдеться і повідомленні видання.