На Херсонщині вперше з квітня пролунав сигнал повітряної тривоги у мобільному додатку

13 Серпня 2022, 12:03

Ілюстрація: відкрите джерело зх Мережі.

11 серпня о 13:17 жителям Херсонської області на мобільні телефони надійшло сповіщення про повітряну тривогу – це вперше з 15 квітня. На мапі тривог України Херсонщина також була позначена червоним кольором.

Про це інформує “Суспільне” з посиланням на повідомлення місцевих жителів.

За 4 місяці в окупованому Херсоні людям було незвично почути сигнал попередження про загрозу, як розповідає херсонка Лариса.

“Сирени на вулиці я так і не почула. Сьогодні близько п’ятої ранку теж увімкнувся сигнал тривоги на телефоні, вибухів у моєму районі чутно не було. Звичайно, я вже забула звук сирени тому спершу було лячно, з іншого боку – треба серйозно подбати про облаштування сховища і зробити запаси води та продуктів”, – говорить пані Лариса.

Співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник говорить – логічно, що Херсонщина знову отримує попередження про загрозу ракетного удару з боку Росії.

“За даними розвідки, коли фіксується, що вийшли на позиції ці ракетні комплекси або вже пуск зафіксований, тоді вмикається система попередження на загрозливому напрямі. Тому Херсон, якщо він у цьому секторі, може бути під загрозою – як від влучання ракети, так і падіння уламків”, – розповів Олексій Мельник.

Система вмикання вуличних сирен зараз під контролем окупаційної влади, тому може бути засобом психологічного тиску. Жителі Херсонщини звикли до вибухів, а не звуків сирени, як зазначає заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

“Надходить велика кількість повідомлень, що самі звуки сирени навіть більше лякають, чим звуки вибухів, до яких ми насправді вже звикли. Люди вже чують, коли щось прилетіло, а коли навпаки – військові РФ працюють по Миколаєву або спрацьовує система їх ППО”, – каже Юрій Соболевський.

Раніше повідомлялось, що російські окупанти захопили станції херсонського провайдера “Норма-4”.