За 5 місяців від початку вторгення росія вчинила 428 медійних злочинів в Україні – ІМІ

30 Липня 2022, 11:24

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

Країна-агресор продовжує вчиняти неправомірні дії щодо представників ЗМІ, погрожувати, викрадати та вбивати медійників. Так, за п’ять місяців повномасштабної війни росія скоїла 428 злочинів проти журналістів та медіа в Україні.

Про це повідомляє “Інститут масової інформації”.

Інфографіка: ІМІ.

“Станом на 24 липня російські військові вбили загалом 36 журналістів в Україні, з них вісім журналістів убито під час виконання професійних обов’язків. 14 журналістів були поранені.

ІМІ вдалося з’ясувати, що з 14 зниклих у Маріуполі журналістів залишається невідомою доля трьох медійників. Інші 11 здебільшого виїхали або на підконтрольну Україні територію, або за кордон, меншість лишається в окупації. Отже, станом на 24 липня зниклими вважаються четверо журналістів – троє маріупольських та один журналіст, який зник на Київщині під час російської окупації.

Російські військові вбили вісім журналістів під час виконання ними професійних обов’язків. З них троє українських та п’ять іноземних. Дві жінки та п’ять чоловіків.

28 медійників загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків. У липні загинули ще троє медійників, які стали на захист України.

Окупанти продовжують погрожувати українським журналістам. Загалом ІМІ зафіксував 64 випадки погроз та переслідувань журналістів і медіа. Зокрема, протягом п’ятого місяця з початку повномасштабної війни погрози з росії отримали запорізькі редакції видань 061.ua та inform.zp.ua. У погрозах немає вже нічого нового, вони повторюються: про кримінальне переслідування та ув’язнення. Зазначимо, що ці редакції отримують такі погрози вже декілька місяців поспіль.

Що стосується кібератак: у липні росіяни декілька діб атакували платформу іномовлення, щоб заблокувати марафон “FreeДом”, а також через масові скарги зірвали трансляцію марафону “FreeДом” на YouTube”, – йдеться у повідомленні.

Раніше повідомлялось, що партія “Єдина росія” першою втекла з Херсона. Діяльність цієї партії полягала у зборі особистих даних жителів міста задля проведення так званого “референдуму”.