Окупанти рф знищили статую Афіни на території Херсонського державного університету

27 Липня 2022, 18:59

Фото: Олександр Співаковський, Facebook.

Окупаційні війська рф продовжують нищити все, до чого дістаються на тимчасово окупованих територіях. Так, під кувалди російських вандалів потрапила статуя богині Афіни, розташована на території Херсонського державного університету.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив ректор навчального закладу Олександр Співаковський.

“Декілька разів відкладав публікацію цього посту… Занадто багато поганих новин навколо, тому намагаюсь, попри всі труднощі, розповідати про життя Херсонського державного університету з позитивом, інформуючи про наш рух уперед. Але суспільство має знати: на площі перед головним корпусом Херсонського державного університету більше немає скульптури «Афіна». Нова «влада» її знищила. Кажуть, розбивали кувалдами. Сталося це ще 10 липня. Спочатку не міг в це повірити, а потім отримав фотопідтвердження.

Фото: Олександр Співаковський, Facebook.

Як і всі, чиє життя пов’язане з Херсонським державним університетом, не можу пояснити собі причини цього вандалізму. Кому могла заважати «Афіна», яка вважається божеством духовної діяльності, мистецької винахідливості й мислення?!
15 років тому, у 2007 році Юрій Іванович Бєляєв, який тоді був ректором університету, та вже покійний Олег Васильович Мішуков позитивно відреагували на пропозицію члена Національної спілки художників України, херсонського скульптора Юрія Шапко подарувати закладу скульптуру «Афіна». Матеріал надав університет, ескіз майбутньої скульптури був погоджений з урахуванням пропозиції Олега Мішукова щодо додавання Сови, яка служить символом знання, мудрості, проникливості та ерудиції. До речі, саме Сова є на емблемі дітища Олега Васильовича – Академічного ліцею при ХДУ.
Можна по різному ставитись до самої скульптури, до місця, де вона розміщена, але є те, що завжди об’єднувало спільноту Херсонського державного університету. Це повага до історії та традицій. У наших традиціях лише створювати, будувати, розвивати. Вандалізм, знищення – це неприпустимі речі. Хоча чого очікувати від осіб, які 14 червня захопили наші приміщення, назвалися новим «керівництвом», розповідають про фейковий хгу, в якому нема викладачів та студентів?
Все відновимо та відбудуємо! Бо в нас є традиції та історія! Все буде Україна!” – йдеться у повідомленні.
Окупанти вкотре показали рівень власної культури, а радше – її відсутності. Весь “величний” “рускій мір”, котрий вони намагаються насадити вільним народам та суверенним державам – є лише руйнація, занепад та регрес.