Голів ОСББ у Херсоні російські окупанти примушують до співпраці

20 Липня 2022, 19:01

В Херсоні окупаційна влада агітує представників херсонських ОСББ до співпраці. Голів примушують перереєстровуватись у новому реєстрі та відкривати рахунки у російських банках.

Про це повідомляє “Суспільне”.

“Цю інформацію Суспільному підтвердив заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, до якого звернулися представники ОСББ. За його словами, людей примусово збирали у будинку профспілок.

“У них був наступний порядок денний: це створення асоціації ОСББ обласної. Це все було під промоцією обласної профспілкової організації фейкової, яку орки там створили. Проводилася робота стосовно того, щоб усі наші голови ОСББ перереєструвались у відповідному реєстрі, який там створюється окупантами, перереєстрували у податковій фейковій, відкривали рахунки в російському банкові, співпрацювали з окупаційною владою”, – зазначає Юрій Соболевський.

Голова ОСББ, яка виїхала каже, що до неї зверталися з вимогою, щоб вона призначила тих, хто буде представляти інтереси будинку замість неї на зборах. Дії, до яких схиляли окупанти, важко реалізувати, пояснює вона.

“Вони не можуть таке зробити на цілий будинок, навіть якщо захочуть, бо їм потрібна, по-перше, згода людей, а по-друге, відомості. Бо, наприклад, там індивідуальні податкові коди. Навіть якщо вони пенсіонери, все одно вони обліковуються. Це вже рішення і вибір кожної людини. Але системно це не може бути без дозволу цілого будинку і, по-друге, самої людини”, – говорить очільниця ОСББ.

Юрій Соболевський, у свою чергу, додає, що подібні заклики до перереєстрації у нових реєстрах – один зі способів зібрати інформацію про людей, які беруть участь у спротиві і наміри оселитися у порожніх квартирах”, – йдеться у повідомленні.

З точки зору українського законодавства згода на подібну співпрацю з окупаційною владою є кримінальним злочином та безумовно є державною зрадою, за яку передбачено кримінальну відповідальність у вигляді 15 років позбавлення волі.