За чотири місяці війни росія скоїла 413 злочинів проти журналістів в Україні – ІМІ

29 Червня 2022, 10:57

Ілюстрація: відкрите джерело з Мережі.

Інститут масової інформації оприлюднив дані щодо скоєних злочинів рф проти журналістів в Україні за чотири місяці повномасштабної війни.

“Станом на 24 червня росіяни вбили загалом 33 журналісти, з них вісім журналістів було вбито під час виконання професійних обов’язків. 14 журналістів були поранені, і щонайменше 15 журналістів зникли безвісти (журналіст Дмитро Хилюк, який зник на Київщині під час російської окупації, та 14 журналістів з Маріуполя).

Росіяни вбили восьмеро журналістів під час виконання ними професійних обов’язків. З них – троє українських та п’ять іноземних. Дві жінки та шість чоловіків. Останній випадок стався 30 травня на Луганщині, коли внаслідок російського обстрілу загинув журналіст французького телеканалу BFMTV Фредерік Леклерк-Імхофф, який готував сюжет про евакуацію з Лисичанська.

25 медійників загинули як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків.

Інфографіка: Інститут масової інформації.

Так, протягом четвертого місяця повномасштабної війни загинули ще троє медійників, які стали на захист України у Збройних силах України. Це тернопільський журналіст та військовослужбовець Віталій Дерех; фотограф, відеограф з Мукачева Роман Жук; воєнний кореспондент, автор та ведучий програми для військових “Рекрут.UA”, екскерівник Армія FM, військовослужбовець Олексій Чубашев.

Журналісти, що висвітлюють війну, продовжують потрапляти під російські обстріли. ІМІ зафіксував 21 такий випадокза чотири місяці війни. Переважно під обстріли журналісти потрапили в регіонах, де тривали чи тривають досі бойові дії. Зокрема, це Київська, Запорізька, Чернігівська, Миколаївська, Харківська, Луганська та Донецька області. Так, під обстріли потрапили як українські, так і іноземні знімальні групи: Voxpot (Чехія), Громадського, ТСН, AFP (Франція), Радіо Свобода, Freedom, ТСН, ВВС (Велика Британія), Суспільного, ICTV, “Настоящего времени”, TRT World (Туреччина), CNN (США), “Дому”, Заборони, ERR (Естонія), Postimees (Естонія), Welt (Німеччина), Bild (Німеччина).

Окупанти продовжують погрожувати українським журналістам, зокрема, надсилаючи листи з погрозами на електронні скриньки. Так, за чотири місяці повномасштабної війни ІМІ зафіксував 58 випадків погроз та переслідувань журналістів і медіа. Якщо спочатку окупанти фізично погрожували (приходили додому до журналістів чи до їхніх батьків), то зараз це перемістилося більше в інтернет-простір. Журналістам надсилають електронні листи та погрожують допитами, ув’язненням (зокрема, у Сибіру), блокуванням сайтів. Погрози отримували редакції як центральних медіа, так і регіональних.

Поранення, за даними ІМІ, за чотири місяці війни проти України, внаслідок російських обстрілів отримали 14 українських та іноземних журналістів. Це поранення різного ступеню – від легкого (контузія) до важкого (ампутація кінцівок). Отримали поранення журналісти на Сумщині, Київщині, Миколаївщині, Луганщині Чернігівщини та Харківщині.

Крім того, російські окупанти продовжують знищувати українське мовлення на тимчасово захоплених територіях та вмикають свою пропаганду. Це Херсонська, Луганська, Донецька, Харківська, Запорізька області.

Також серед злочинів росіян – обстріли журналістів, телевеж, офісів медіа, блокування доступу до сайтів українських медіа в рф та окупованому Криму тощо”, – йдеться у повідомленні.