Правозахисники встановили, де в Херсоні утримують і катують заручників російські окупанти

04 Червня 2022, 10:55

Фото: відкрите джерело з Мережі.

Правозахисники встановили, що загарбники утримують і катують захоплених у Херсоні військових, бійців тероборони і активістів у кількох локаціях у місті, а також на території окупованого Криму.

Про це повідомляє “Медійна ініціатива за права людини”, передає Укрінформ.

Перша відома локація — приміщення обласного управління поліції. Підвал на -2 або -3 поверсі, вулиця Лютеранська, 4 (раніше Кірова)”, – зазначається у публікації.

За інформацією МІПЛ, у цій будівлі знущалися, зокрема, з бійців херсонської ТрО Дениса Миронова, Віталія Лапчука і Антона Гладкого. Їх усіх росіяни захопили обманом, призначивши зустріч начебто від імені знайомих.

Друга локація, за даними правозахисників, — Херсонський слідчий ізолятор за адресою вулиця Перекопська, 10.

Тих, хто після катувань потребував медичної допомоги, відправляли до третього встановленого журналістами і правозахисниками місця – Дар’ївської виправної колонії №10 (село Дар’ївка Білозерського району).

Як зазначається, четверте місце катувань – СІЗО в Херсоні на вулиці Теплоенергетиків, 3. За словами жительки Херсона, яка нещодавно виїхала з міста, звідти постійно чути крики – чоловіків і жінок. Крім того, на території СІЗО перебуває понад 500 російських військових – це одна з їхніх основних баз у місті, там зберігають техніку та боєприпаси.

П’ята локація – Крим. Повідомляється, що декого з херсонців загарбники вивозять до окупованого півострова, де на території «Державного морського університету імені адмірала Ушакова» у Севастополі людей тримають у казармі з ґратами на вікнах. Поряд у казармі живуть курсанти і контрактники. За словами Антона Гладкого, якого вдалося визволити шляхом обміну, в університеті тримають від 50 до 100 заручників. Денис Миронов, якого разом із Гладким привезли в Крим, не вижив після знущань катів. Віталій Лапчук досі перебуває в полоні.

Раніше повідомлялось, що колишній військовий з Херсона після катувань ФСБ-шників помер у Криму.