Колишній військовий з Херсона після катувань ФСБ-шників помер у Криму

03 Червня 2022, 11:20

На фото: Денис Миронов. Фото зі сторінки Наталії Миронової.

Денис Миронов, колишній військовий, з перших днів повномасштабного вторгнення записався у тероборону Херсона. Згодом почав займатись волонтерською діяльністю та допомагати українським військовим. За це він був затриманий росіянами 27 березня 2022 року та вивезений до Криму. Після катувань російських окупантів Денис Миронов помер у Севастополі.

Про це повідомляє Медійна ініціатива за права людини.

Денис Миронов виріс у сім’ї військових. До 2008 року проходив службу, мав звання майора, але вирішив піти в запас — зайнявся підприємництвом. Останні п’ять років Денис з дружиною та сином жив у Херсоні — заснував компанію, яка займалася експортом овочів.

Фактично з перших днів вторгнення Денис пішов до херсонського військкомату записуватися в тероборону. Перший раз його та інших чоловіків повернули, сказали, що не можуть ризикувати життям людей, бо «ситуація дуже погана». З другої спроби Денис потрапив до лав тероборони, хоча й організовано все було на голому ентузіазмі принципових херсонців, вважає Ксенія.

Невдовзі росіяни зайшли у місто. Денис залишився з автоматом посеред дороги майже вночі і дивом не потрапив на очі їм. Було зрозуміло: продовжувати опір зі зброєю неможливо, потрібно шукати інші шляхи. Разом з побратимами Денис почав возити хліб жителям Херсону. Вони їхали на хлібзавод, купували хліб за власні гроші, а потім роздавали або продавали без націнки, щоб мати змогу купити ще. Завдяки машині з написом «хліб» росіяни чоловіків не чіпали. Вони могли більш менш вільно пересуватися містом та відстежувати позиції ворога та його техніку.

Проте у Херсоні розпочалось полювання на усіх проукраїнсько налаштованих жителів. Російські окупанти затримували тероборонівців, активістів та інших патріотичних українців за однією простою схемою — їм організовували зустріч від імені побратимів чи друзів, а потім забирали у визначеному місці. Те ж саме сталося і з Денисом та ще кількома херсонськими тероборонівцями 27 березня. Одним з них був Антон Гладкий.

Усіх чоловіків посадили у машини, на яких вони приїхали, та повезли в Херсонське обласне управління поліції. Там почалися катування. Дениса жорстоко побили. «Практично не лишили живого місця», — говорить Антон. Їх обох тримали у підвалі. Згодом Антона та Дениса розсадили по різним камерам. А 8 квітня їх знову об’єднали. Тоді, каже Антон, в Дениса було важке дихання — було зрозуміло, що в нього пошкоджені легені.

Зранку 18 квітня херсонським тероборонівцям сказали збиратися. Людей посадили в машини з пакетом на голові, зав’язаними руками та ногами. Повезли в Севастополь. У Севастополі одразу провели медогляд. Було зрозуміло, що Дениса потрібно негайно госпіталізувати — його відправили в госпіталь. Для всіх інших обладнали казарму… в державному морському університеті імені генерала Ушакова. Так, херсонських заручників тримали поруч з курсантами-моряками. Згодом Антона Гладкого обміняли.

Ксенія Миронова весь цей час не знала, що саме відбувається з її чоловіком. Знала одне: сталася біда, він у полоні у росіян, а їй та дитині загрожує небезпека, оскільки одного з тероборонівців у Херсоні викрали разом з дружиною та сином.

23 квітня, від отриманих тяжких тілесних ушкоджень внаслідок катувань, Денис Миронов помер у Криму. Лише за місяць, 24 травня, його тіло змогли доставити до Миколаєва.

Мама Дениса Наталія Миронова переконана: Дениса так жорстоко били та катували, тому що він не видавав своїх та не пішов на співпрацю з ворогами.

Похорон Дениса Миронова. Фото зі сторінки Наталії Миронової.