Фейки російських ЗМІ про Херсонщину в червні

30 Червня 2022, 12:23

Журналісти Медіа-центрів “ІРС-Херсон” та “ІРС-Генічеськ” впродовж червня 2022 року проводили моніторинг медіа Півдня і Криму, а також сторінок у соцмережах на предмет дезінформації, фейків, матеріалів із ознаками інформаційних спецоперацій в умовах збройного конфлікту і агресії Росії проти України та тимчасової окупації частини Херсонської і Запорізької областей. Аналіз також охоплював публікації в російських медіа, які стосуються ситуації на тимчасово окупованих рф територіях Півдня.

 

Моніторингом було охоплено близько 40 видань у Херсонській та Запорізькій областях, ТОТ АР Крим, а також російські онлайн- видання.

 

Основні фейки та маніпуляції щодо ситуації на тимчасово окупованій Херсонщині стосувались таких тем: 

 

 

  • Диверсійна діяльність українських військових та обстріли з боку ЗСУ окупованих населених пунктів на Херсонщині. 

 

Російські ЗМІ продовжують дискредитаційну кампанію проти Збройних сил України з метою створення ілюзії порушення ЗСУ законів та звичаїв війни. Так, Риа Крым повідомляють про нібито запланований українськими військовими теракт в одному з херсонських готелів, де зараз проживають переселенці з інших регіонів України. Цей фейк доволі широко розійшовся російськими ЗМІ та проросійськими медіа на тимчасово окупованих РФ територій України. 

Йдеться, скоріш за все, про готель “Фрегат”, адже це єдиний великий готельний комплекс, що працював у Херсоні на момент окупації. Інформації, що цей готель приймає переселенців з інших регіонів України, не надходило, як і фактів масової наявності біженців на території Херсонщини. 

 

Аналогічна ситуація з фейками щодо масового викриття українських диверсійних груп на території міста. Так, в публікаціях російських ЗМІ йдеться про знешкодження такої групи, що мала на озброєнні переносні зенітні комплекси “Ігла”, протитанкові гранатомети та кулемети. За умов повної блокади  Херсона та взяття під контроль міста російськими військами ще напочатку березня, доставка подібних важких  видів озброєння до міста є абсолютно неможливою. 

 

Схожими є дезінформаційні матеріали про накази з боку керівництва ЗСУ обстрілювати Херсон з важкого озброєння. Для його поширення створено постановочна історія з нібито зверненням до росЗМІ   подружжя українських військових, які начебто відмовились вести мінометний обстріл житлових кварталів міста. 

 

 

  • Фейки про відновлення діяльності  Херсонського порту та “відродження суднобудівництва. 

 

Херсонські колаборанти повідомляють про готовність херсонських суднобудівних підприємств налагодити виробництво військових кораблів для російського флоту. 

Зазначимо, що упродовж 30 останніх років у Херсоні не розвивалось військове суднобудування, а значить, інфраструктура місцевих підприємств не в змозі виконувати такі замовленя без тотальної перебудови. До того ж, гирло Дніпра в районі Херсона має невелику глибину, що виключає проходження ним великих військових кораблів. Плюс до наведених фактів – більша частина кваліфікованих кадрів, що були задіяні на будівництві цивільних суден в Херсоні, або покинули місто, або відмовились співпрацювати з окупаційною владою, що максимально ускладнить можливість відновлення діяльності даних підприємств найближчим часом. 

 

Схожою є ситуація і з відновленням роботи Херсонського морського порту, що вчергове анонсується херсонськими колаборантами. Хоча, як повідомляв ІРС-Херсон, порт було пограбовано у перші дні окупації самими росіянами. Крім того, судноплавство у цьому регіоні заблоковане: вихід у море суден із захоплених рф херсонських портів неможливий, бо вхід до Дніпро-Бузького лиману контролюють ЗСУ в Очакові.  

 

 

  • Відновлення роботи херсонських шкіл та ВИШів. 

 

Херсонські колаборанти намагаються створити імітацію запуску освітньої системи області за російським законодавством.  Медіа масово цитують колаборантку Тетяну Кузьміч, призначену спейслужбами рф керувати департаментом освіти області, про те, що з 1 вересня школи Херсонщини перейдуть на викладання за російською програмою. Для цього вчителі з Херсонщини та Запоріжжя, котрі погодились на співпрацю, мають пройти перекваліфікацію в Криму. 

Між тим, навіть пропагандистський проект “Політнавігатор” визнає, що більшість педагогів з Херсонщини не бажають співпрацювати з окупантами та навчати дітей за російськими програмами, а на курси “перепідготовки” до Криму з двох тимчасово окупованих областей півдня поїхали лише 70 педагогів. Цього персоналу вистачить, щоб укомплектувати лише кілька шкіл. 

 

Водночас колаборанти намагаються створити ілюзію відновлення роботи херсонських закладів вищої освіти. Так, в Херсонський державний університет та Херсонську морську академію призначено нових “керівників”.  Ситуація з відновленням діяльності ВИШів у Херсоні схожа зі школами – переважна більшість кваліфікованого персоналу виїхала з міста або відмовляється співпрацювати з колаборантами, тож останнім доводиться наймати на керівні посади випадкових людей. Самі ж виші евакуйовані до інших міст України. 

 

 

  • Видача російських паспортів

 

 

У червні окупантами активно розповсюджувалась інформація про початок видачі населенню Херсона та області документів, що засвідчують громадянство рф. В обласному центрі, для створення відповідної картинки, було влаштовано урочисте вручення паспортів росії. Попри попередні заяви про величезні черги за цими документами, російські ЗМІ змушені були визнати, що перша партія “громадян рф” у Херсоні складається лише з 23 осіб.  Наразі колаборанти намагаються імітувати підвищений попит на російські паспорти, проте їм це вдається доволі погано. 

Для прискорення цього процесу окупанти тиснуть на соціально малозахищені верстви населення та співробітників бюджетних установ. Наприклад, російські пропагандисти розганяють фейки, що Україна найближчим часом відмовиться від соціальних виплат на Херсонщині, насамперед, від пенсій. І що виплачуватиме їх росія, але для цього обов’язково потрібно буде отримати паспорт рф. 

 

 

  • Проведення “референдуму”

 

Херсонські колаборанти заявляють, що визначились з датою проведення так званого “референдуму” про приєднання області  до складу рф – 11 вересня 2022 року. За повідомленнями російських ЗМІ, в Херсоні розпочалась активна підготовка до цього псевдоплебісциду. Одночасно в інформаційному просторі з’являється контент, що має виправдати такі дії призначеного росіянами керівництва Херсонщини. Наприклад, опубліковані дані фейкового соцопитування, за результатами якого більшість херсонців нібито бажають приєднання свого регіону до росії.  Зазначимо, що офіційних соцопитувань в Херсоні після окупації не проводилось, тож і подібні заяви колаборантів є фейковими. 

Крім того, з ідеєю проведення референдуму на Херсонщині можна пов’язати і спроби росіян дискредитувати місцеву владу. Так, щодо викраденого окупантами напередодні міського голови Херсона Ігоря Колихаєва використовуються терміни “призначений Києвом” та, відзеркалюючи риторику українських ЗМІ, називають його “гауляйтером”, що не відповідає дійсності, адже Колихаєв – обраний херсонцями на виборах мер. 

 

 

  • Відновлення регулярних пасажирських перевезень між Херсонщиною  та  ТОТ АР Крим

 

Маріонетковий уряд Криму через  анонсував відновлення пасажирських перевезень  між Херсонщиною та АРК з 1 липня. Але росіяни не змогли набрати пасажирів для широко анонсованих «перших» автобусних рейсів між Херсоном і Сімферополем. 1 липня автобус вирушив напівпорожнім. При цьому схема поїздки залишилась такою ж, як і до війни: пасажири їдуть лише до адмінкордону з Кримом, після контролю на російському КПП переходять його пішки, а потім сідають до іншого автобусу. Відновлення ж залізничних пасажирських перевезень між Херсонщиною та Кримом взагалі відтермінували  на невизначений строк “з міркувань безпеки”.