У Херсоні «ТРК ВТВ Плюс» співпрацює з російськими окупантами – Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення

02 Травня 2022, 12:18

За повідомленням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, ПП «ТРК ВТВ Плюс» із 27 по 29 квітня 2022 року транслювало низку передач «Це важливо», «Як Херсонщина буде жити далі», до участі у яких було запрошено назначеного російськими окупантами псевдоочільника Херсонської області Володимира Сальдо.

“Володимиру Сальждо, за інформацією пресслужби Офісу Генерального прокурора, повідомили про підозру в державній зраді (частина друга ст. 111 КК України). Володимир Сальдо є депутатом Херсонської міської ради VIII скликання, він перейшов на сторону ворога, сприяючи загарбникам у проведенні підривної діяльності проти України.

Аналізуючи зазначені програми, можна зробити висновок, що розмова з Володимиром Сальдо в ефірі телеканалу дала йому змогу поширювати висловлювання, спрямовані на встановлення й утвердження тимчасової окупації частини території України, підтримку рішень окупаційної адміністрації держави-агресора та закликів до співпраці з нею. Такими діями ПП «ТРК ВТВ Плюс» підтримує державу-агресора і сприяє в проведенні підривної діяльності проти України. Отже, вони можуть кваліфікуватися як державна зрада.

Відповідно до абзацу 14 частини другої ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» забороняється використання телерадіоорганізації для здійснення вчинків, за якими наступає кримінальна відповідальність.

Певний час тому окупантів підтримав і мелітопольський телеканал «МТВ Плюс», який включив ретрансляцію програми держави-агресора. Також із відкритих джерел Національній раді стало відомо, що інтернет-провайдер «SmartNET» із міста Каховки веде підривну діяльність проти України, яка полягає в наданні доступу до заблокованих ворожих сайтів і телеканалів.

У цей важкий для всієї країни час є суб’єкти інформаційної діяльності, які подають гідний приклад своїми діями. Бердянські ТРК «Юг» і провайдер ТОВ «Сігма Сервіс TV», відчувши загрозу, що їх технічні потужності можуть бути використані ворогом для ведення пропагандистської діяльності, вирішили припинити свою діяльність і відмовитися від власних ліцензій. Так само вчинила і Телерадіокомпанія «Мелітополь».

Національна рада наголошує, що жодне українське медіа не має бути використане проти своєї держави. Надання ефіру окупантам і їхнім прислужникам є неприпустимим з огляду на те, що будь-яка інформація є інструментом пропагандистського впливу, цинічного і брехливого, впливу який спрямований проти цілісності і безпеки нашої держави, вся російська влада приносить лише смерть і страждання.

Зважаючи на зазначене, закликаємо всіх жителів Херсонщини бути свідомими того, що телеканал «ВТВ Плюс» вдався до співпраці з посібниками держави-агресора і колабораціоністами, а відтак, найімовірніше, буде використовувати свої програми для поширення маніпулятивної і неправдивої інформації, що не відповідає ні дійсності, ні офіційній позиції нашої держави.

Національна рада закликає жителів тимчасово окупованих територій критичного ставитися до контенту цих телеканалів, не вірити розповсюджуваній ними інформації, якою вони намагатимуться дискредитувати українську владу і протиставити керівництво держави українському народові. «Світле майбутнє» рашистів, як свідчить досвід, постійно перетворюється на зубожіння, тотальний контроль, страх, залякування, знущання, геноцид і смерть. Не може бути довіри до тих, хто співпрацює з загарбниками, пропагандистами і брехунами, чиї руки червоні від української крові!

Регулятор поінформував про виявлені факти Службу безпеки України для вжиття заходів у межах компетенції.

Національна рада також закликає ліцензіатів, які опинилися на тимчасово окупованих територіях, негайно інформувати регулятор про випадки тиску або захоплення редакцій, обладнання, передавачів, про будь-які критичні і ризиковані дії щодо персоналу компаній.

У воєнний час регулятор потребує нових механізмів, які дозволять швидко реагувати на ситуації, що склалися. Зокрема, необхідно надати можливість Національній раді анульовувати ліцензії компаній-колаборантів за власним рішенням із проведенням спрощеної процедури перевірки. Регулятор уже звертався із цим питанням до законодавців. Тепер Національна рада ще раз нагадає народним депутатам про необхідність вирішення цього питання шляхом внесення відповідних законодавчих змін”, – йдеться у повідомлення Нацради.