Рисівництво, овочівництво та риборозведення, або захмарні плани російських окупантів на Північнокримський канал

11 Травня 2022, 13:06

Фото: відкрите джерело з Мережі.

Російські окупанти від початку повномасштабного вторгнення в Україну плекали великі сподівання на повну реалізацію своїй планів щодо відновлення водопостачання до окупованого Криму та усіляко підкріплювали це прагнення у своїх пропагандистських ЗМІ. Звіти про надходження дніпровської води до Криму були майже щоденними, плани окупантів росли на очах: рисівництво, овочівництво та риборозведення обіцяли відновити на окупованому півострові. Але щось пішло не так.

Про це детально розповіли у Association of Reintegration of Crimea на своїй сторінці в соцмережі.

“Після початку масштабної російської агресії пропаганда загарбників постійно хизувалася «відновленням водопостачання» до Криму через злочинне захоплення окупантами потужностей Північнокримського каналу у Херсонській області.
У березні 2022 року звіти пропаганди агресора про надходження дніпровської води до Криму були майже щоденними та нагадували зведення з фронту. Окупанти обіцяли «відновлення» у Криму рисівництва, овочівництва та риборозведення.
Втім, потім «раптово виявилося» що кримське рисівництво критично залежить від постачань насіння, а тому у 2022 році господарства нібито будуть «працювати над відновленням посівного фонду».
Так саме поливне овочівництво, яке процвітало в Криму до 2014 року залежить від вмілого господарювання на локальних меліоративних системах водорозподілу, що виявилося занадто «складним та витратним» для підконтрольних агресорові фейкових «районних адміністрацій».
Подібна ситуація склалася із риборозведенням, адже робота кримських рибокомбінатів в рамках нібито «вмілої та ефективної» практики «публічного управління» від окупантів виявилася економічно невигідною.
Тому окупанти продовжують дивувати новими заявами щодо долі Північнокримського каналу. Зокрема фейковий «начальник департаменту рибного господарства» підконтрольного агресорові так званого «міністерства сільського господарства республіки» Володимир Гайдаєнко пообіцяв розглянути можливість зариблення з господарською метою …самого русла каналу.
Звісно канал ніколи не був розрахований на таку «своєрідну практику» та він не обладнаний у Криму рибозахисними спорудами, необхідними для зрошення за умов зариблення його магістрального русла.
Більш того окупанти наразі змушені визнати що вони узагалі не мають для експлуатації каналу належної «нормативної бази», а тому нібито «необхідно все прорахувати та вірно відрегулювати».
Незалежно від того, чи є заяви фейкових «чиновників» чистою пропагандою, чи вони передують новій корупційній схемі їх особистого заробітку на «зарибленні», вони означають, що загарбники неспроможні ефективно експлуатувати меліоративні системи окупованого півострову саме з господарською метою.
Очевидно що подібний колапс найближчим часом чекає й на економіку захоплених російськими загарбниками районів Херсонщини, де також до 2022 року ефективно розвивалася саме зрошувальна модель сільського господарства.
Отже єдиним шляхом відновлення потужного аграрного потенціалу земель Криму та Херсонщини залишається їх де-окупація від не тільки злочинної, але й цілком неефективної химери «російського миру»”, – йдеться у повідомленні.