Росіяни не зможуть відновити роботу Херсонського морського порту найближчим часом

20 Травня 2022, 12:17

Російські окупанти обіцяють відновити роботу Херсонського морського порту, що наразі призупинено рішенням Кабінету міністрів України. У перспективі вони сподіваються вивозити сільськогосподарську продукцію херсонських фермерів до росії саме морським шляхом. Проте найближчими місяцями цього, скоріш за все, не станеться. Чому порт не може швидко відновити свою діяльність – кореспонденти “IPC-Херсон” запитали у його працівників.

Під час вояжу на Херсонщину, заступник голови уряду рф Марат Хуснуллін відвідав Херсонський морський порт та зявив, що розглядає цей об’єкт пріоритетним у справі вивозу місцевої сільськогосподарської продукції до росії. 

“Нашим цільовим завданням є запустити економіку… Ми бачимо велику перспективу по порту, вважаємо, що Херсонський порт має велику перспективу для розвитку”, – розповів російським ЗМІ Хуснуллін.

Підтвердив сподівання щодо відновлення роботи порту і так званий голова Криму Сергій Аксьонов, котрий разом з Хуснулліним подорожував Херсонщиною.

Проте відновити роботу Херсонського морського порту в найближчій перспективі росіяни не зможуть. Причиною є те, що підприємство було пограбовано самими військовими країни-агресора, а більша частина персоналу відмовляється співпрацювати з окупаційною владою.

“У перші ж дні, після того, як російські війська окупували Херсон, вони практично знищили всю інфраструктуру порту. Частину обладнання пошкодженно, частину – розкрадено. Приміщення адміністрації також пограбовано. Зараз портом займаються якійсь інші, більш адекватні росіяни. Вони самі в шоці з того, що зробили з об’єктом їх земляки”, – повідомили “IPC-Херсон” працівники порту.

Крім того, портовики зазначають, що частина кваліфікованого персоналу підприємства виїхала з міста, а інша частина – відмовляється працювати на росіян, тому окупантам для швидкого відновлення роботи Морського порту просто не вистачить кадрів.

За даними ресурсу Marinetraffic.com, в акваторії Херсонського морського порту зараз знаходиться 3 вантажні судна під прапорами Туреччини та Вануату. Свого положення вони не змінювали з кінця лютого.

Херсонський морський торгівельний порт було передано в концесію у грудні 2021 року. Він мав отримати 320 млн. грн інвестицій від концесіонераЗасновниками ТОВ “Херсонський порт” опосередковано виступили компанії  Risoil та Georgian Industrial Group.