В херсонських місцях позбавлення волі залишається до 2 тисяч ув’язнених

27 Квітня 2022, 10:23

В місцях позбавлення волі на території тимчасово підконтрольного збройним силам рф Херсона знаходиться близько 2 тисяч засуджених та перебуваючих під слідством громадян України. Їх не встигли вевезти за межі окупованої території під час наступу російських військ.

Про це на своїй сторінці в соцмережі повідомляє колишня співпробітниця пенітенціарної служби Гаяне Оганесян.

“Я служила у пенітенціарній системі, знаю її із середини, знаю її службовців як патріотів України, вірних присязі й обов’язку.
На жаль, евакуація установ виконання покарань не відбувалась, роз’яснення щодо подальшого порядку роботи в окупації співробітникам не надавались. Вони продовжують виконувати свої функціональні обов’язки, охороняючи близько 2000 засуджених і ув’язнених.
Частина цих засуджених хворіє на туберкульоз і потребує постійного медичного нагляду і ліків. Звичайно, може хтось скаже: «Звільняйтесь і, як і інші містяни, спробуйте залишати окуповану територію». Але ж ті засуджені і ув’язнені не папери, які можна заховати до сейфу і полишити кабінет. Це люди, в першу чергу! Їх не можна залишити, як речі!
Окрім того, значна їх частина мають термін довічного ув’язнення, що прирівнюється до вищої міри покарання. Розумієте, що це означає? Це вбивці й насильники, які завтра можуть опинитися на вулицях міста. Якщо службовці пенітерціарної системи складуть свої повноваження, не буде кому охороняти злочинців. Місто може поринути у хаос, а херсонці опиняться під подвійною небезпекою. Про наміри окупантів стосовно ув’язнених нічого не відомо. Вони можуть як випустити їх на вулиці, так і дати у руки зброю й відправити вбивати наших воїнів. От і виходить, що працювати на окупантів наші пенітенціарії не хочуть, а залишити засуджених без нагляду не можуть”, – йдеться в повідомленні.
Оганесян звернулась до керівництва України за роз’ясненням алгоритму подальших дій співробітників пенітенціарної служби в умовах окупації.