Російські окупаційні війська масово порушують права людини на території Херсонщини – офіс Омбудсмена

02 Квітня 2022, 13:40

Херсонщина у тимчасовій окупації потерпає від дій російських загарбників. Протягом останньої доби в області чутно вибухи та обстріли. Найбільше — у Бериславському та Херсонському районах. Є постраждалі, знищена та зруйнована інфраструктура.

Про це заявляє Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

“Рашисти не пропустили евакуаційну колону, якою вивозили жінок та дітей з селища Велика Олександрівка.
В області окупанти намагаються створювати так звані окупаційні громадянські або цивільні адміністрації. Вчора це сталося в Каховці – озброєні російські військові зайшли у приміщення міської ради Каховки і представили нового гауляйтера – колишнього депутата обласної ради.
Рашисти затримують, допитують і намагаються схилити до співпраці керівників органів місцевого самоврядування по всій Херсонській області.
Учора був затриманий міський голова Таврійська Микола Різак. Окупанти затримали його за відмову роздавати гуманітарну допомогу та організацію проукраїнських мітингів у місті Таврійськ.
Нещодавно на допити були викликані два священники.
На Херсонщині зникли безвісти незгодні з окупацією: активісти, політики та журналісти, які з перших днів війни виступали проти російської агресії.
Будь-які спроби вийти на мирні мітинги жорстко придушуються окупантами – в людей кидали світлошумовими гранатами, вивозили у невідомому напрямку.
У самому місті Херсоні залишається близько 300 тисяч жителів. Через гострий дефіцит медикаментів місто на межі гуманітарної катастрофи. Гуманітарні грузи не допускають або грабують.
Терор мирних жителів це воєнний злочин, визначений Статутом Міжнародного військового трибуналу та Римським статутом Міжнародного кримінального суду, та порушення норм Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війн”, – підкреслює Людмила Денісова.