На Донеччині російські військові закатували 78-річного журналіста Євгена Баля

10 Квітня 2022, 11:08

Євген Баль пішов із життя 2 квітня. Його смерть стала наслідком триденних катувань, яким піддали журналіста-ветерана російські окупанти — про це повідомляє Суспільне з посиланням на Національну спілку журналістів України.

До помешкання письменника військові РФ прийшли 18 березня. Під час обшуку вони знайшли пам’ятні фото з українськими військовими, членський квиток НСПУ та інші “докази фашизму”. Три дні над чоловіком жорстоко знущалися, повідомляє перша секретарка НСЖУ Ліна Кущ.

“Він підтвердив, що його добряче побили за ці три дні і є важкі ушкодження, але запевнив, що обов’язково одужає”, — написав представник Національної спілки письменників України Павло Кущ. Також він переказує останню розмову з Балем:

“21 березня колега навіть написав мені лаконічне повідомлення: “Я вдома. Все гаразд”. Про отой “гаразд” ми поговорили вже наступного дня. Та треба знати Євгена Баля! Він підтвердив, що його добряче попобили за ці три дні і є важкі ушкодження, але запевнив, що обов’язково одужає. Колега також зізнався, що російські кати були дуже “великодушними”.

Ми ще домовилися про виїзд колеги з небезпечної зони, який намагалися організувати через пару днів, коли він трохи оговтається від знущання орків. На жаль, це була наша остання розмова…”.

До свого 79-річчя Євген Баль не дожив 6 днів.