Фейки російських ЗМІ про причини наступу на Херсонщину

06 Квітня 2022, 12:08

Після початку повномасштабного наступу російських військ на територію Херсонщини, ЗМІ країни-агресора намагаються виправдати свої дії. Основними аргументами для casus belli є нанесення збройними силами рф удару на випередження з території ТОТ АРК через нібито плани України здійснити спробу деокупувати Крим силовим шляхом.

Так, 6 березня у кримських фейсбук-спільнотах з’явилася інформація про мапу українського наступу на територію тимчасово окупованого півострова. Презентував її самопроголошений голова так званої “ДНР” Денис Пушилін. За його словами, мапу було відбито у одного з українських підрозділів. 

Чому мапу з наступом на Крим використовували українські військові на Сході України, не пояснюється. Також немає детальних зображень самої мапи, та завдяки максимальному збільшенню картинки нам вдалось встановити, що позначки на мапу нанесено російською мовою, що вказує на підробку. 

 

Ще одним доказом підготовки наступу української армії на територію ТОТ АРК російськими ЗМІ розглядається відзнаки “За взяття Криму”, що нібито було знайдено під час обшуку херсонського військкомату.

На фото – нагрудні знаки та посвідчення про нагородження ними. На картці посвідчення є кілька граматичних помилок, зокрема, ініціали президента Зеленського прописані як В. А. (Владимир Александрович), хоча українською правильним написанням є В. О. (Володимир Олександрович). На самій “медалі” немає напису зі словом “Крим”, крім того, “посвідчення” роздруковані на кольоровому принтері та не мають обкладинки. На фейковість інформації вказує ще й те, що ці нагороди, що ще не були підписані президентом України, знаходили не в Києві, а на адмінмежі з Кримом. 

 

Також доказом можливої підготовки військової операції ЗСУ в Криму російські пропагандисти вважають наявність мінних полів в Каланчацькому районі Херсонської області. За інформацією видання “Известия”українські військові готували поблизу адмінмежі з Кримом плацдарм, що мав слугувати для майбутнього нападу. Як саме наявність захисних та оборонних споруд на території Херсонщини, що з’явилися тут після окупації Криму ще в 2014 році, є ознакою майбутнього наступу, – не пояснюється.