Від почтку війни в Україні загинуло 12 журналістів. Ще 10 отримали поранення – Венедіктова

27 Березня 2022, 11:23

З початку повномаштабного вторгнення рф в Україну під час бойових дій загинуло 12 журналістів. Вони висвітлювали воєнні злочини рф і стали їх жертвами. Ще 10 представників ЗМІ отримали тілесні ушкодження різного ступеню тяжкості.

Про це повідомляє Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова.

Станом на сьогодні, за даними Єдиного реєстру досудових розслідувань, збройними силами РФ та іншими окупаційними військами, скоєно злочини щонайменше відносно 56 представників ЗМІ. 15 із них громадяни інших держав. Постраждали 4 громадян Британії, 2 громадян Чехії, 2 – Данії, 2 – ОАЕ, 1 – Швейцарії, 2 – громадян США, один з яких загинув, також загинув громадянин Ірландії та громадянка РФ.
Тільки вчора під час зйомок евакуації з розбомбленого та виснаженого Чернігова потрапили під обстріл автомобіль знімальних груп телеканалу “1+1” та турецького “TRT World”. Осколкове поранення отримав кореспондент Андрій Цаплієнко, який в своєму професійному житті побував не на одній війні, а нині висвітлює наджорстоку війну в рідній країні. За фактом цієї атаки розпочато розслідування порушення загарбниками з рф законів і звичаїв війни.
Також правоохоронцями зареєстровано щонайменше 7 проваджень щодо обстрілів, знищення або пошкодження телевеж та телерадіокомпаній.
Облік злочинів проти журналістів ведеться в координації Інститутом масової інформації. За їхнім моніторингом, проти журналістів та медіа в Україні з початку широкомасштабного вторгнення скоєно вже 148 протиправних дій.