В Криму ціни на продовольчі товари можуть зрости на 60-65% – Представництво Президента України в ТОТ АРК

20 Березня 2022, 12:31

Processed with VSCOcam with f2 preset

До Представництва Президента України в Криму надходить інформація про суттєве погіршення соціально-економічної ситуації в тимчасово окупованому Криму, пов’язане з агресивною війною рф проти України та застосованими у зв’язку з цим економічними санкціями.

Зокрема, традиційні риболовецькі райони від мису Меганом до мису Херсонес і далі до мису Тарханкут були закриті для промислу міністерством оборони росії. Це спричинило колапс місцевої рибної промисловості.
Відбувається здорожчання товарів щоденного вжитку. Наприклад, у Севастополі протягом трьох тижнів, із 24 лютого суттєвого здорожчання зазнали такі повсякденні товари як цукор — на 35%, рис — на 12%, олія — на 12%, масло — на 18%, морква — на 12%. Речі повсякденної гігієни для немовлят зросли в ціні орієнтовно на 20%.
При цьому, згідно з документами, які опинилися в розпорядженні Представництва, постачальники товарів уже попередили місцеві окупаційні адміністрації про подальше зростання ринкової вартості в діапазоні до 65%, а також скасування будь-яких акційних пропозицій. За інформацією джерел Представництва, окупаційна адміністрація рф в Криму може спробувати застосувати заходи для штучного регулювання цін шляхом тиску на постачальників товарів.
Запасів, приміром, у Севастополі залишилось на тиждень-півтора, після чого ціни на них зростатимуть ще динамічніше.
Закликаємо громадян України в Криму максимально забезпечити власні потреби, оскільки, через агресивну політику влади рф, ситуація в Криму може різко погіршитись у будь-який момент.