Українською армією знищено російської військової техніки на 5,1 млрд. доларів США – Forbes

12 Березня 2022, 18:40

Інфографіка: Максим Золоєдов, Forbes.

З кожним новим днем війни росії проти України ворог несе великі втрати як військової техніки, так і особового складу. Про це щодня докладно інформує Генеральний штаб ЗСУ. У свою чергу, Forbes підрахував загальну вартість знищеної техніки російських окупантів станом на 12 березня 2022.

Так, Forbes оцінює вартість усієї втраченої РФ техніки у війні з Україною від початку російського вторгнення у суму понад 5 мільярдів доларів США, або майже 700 мільярдів рублів. Слід зазначити, що це сума без урахування запущених по українських містах ракет. Їхня приблизна вартість – ще 3 мільярда доларів.

47% загальних втрат у грошовому вимірі припало на літаки та гвинтокрили, 29% – на танки, 14% – на бойові броньовані машини. Зокрема, зруйновані танки коштували Росії $1,5 млрд, а ББМ – $0,7 млрд, літаки та гелікоптери разом – $2,4 млрд.

Поки невідомі марки усіх збитих літаків. Серед тих, які використовує РФ, Су-25 за $11 млн, Су-30 – $33 млн, Су-34 – $36 млн. Збройні Сили України також збили два великі десантні літаки Іл-76 під Васильковом і під Кропивницьким. Вартість кожного по $86 млн.

 

Інфографіка: Максим Золоєдов, Forbes.

Підрахована приблизна вартість техніки. Forbes брав вартість одиниці у відкритих джерелах. Наприклад, ціна танка в розрахунках – $4 млн, за такою ціною РФ постачала танки в Алжир у 2006 році.

Найбільші денні втрати ворог поніс 25 лютого, найменші – 2 березня.

Forbes не включив до розрахунку вартість випущених по Україні ракет. Лише балістичні ракети «Іскандер» та крилаті ракети «Калібр», які застосовують російські війська, коштують у цілому близько $3 млрд.

Крім того, за даними Міністерства оборони України, РФ втратила понад 12 000 осіб живої сили.

Українська армія також захоплює танки, бронетранспортери та іншу техніку російської армії. «Укроборонпром», який їх ремонтує та переоснащує, відмовився дати точну кількість захопленої техніки, але сказав Forbes, що це «велика кількість» і що трофеї «швидко» стають до бою на боці українських військових.