Сергія Жадана номіновано на здобуття Нобелівської премії з літератури

14 Березня 2022, 12:24

Українського поета та прозаїка, харків’янина Сергія Жадана номіновано на Нобелівську премію з літератури. Ініціатором цього стала Польська Академія наук. 

«Жадан — один із найвидатніших поетів України, чудовий прозаїк, перекладений і нагороджений у світі, Вільна Україна значною мірою говорить і думає словами Жадана, уважно їх слухає. Сьогодні поет у своєму Харкові. І він бореться», — йдеться у заяві Академії.

Сам Жадан зараз займається волонтерською діяльністю та збирає матеріал для нових творів.

“Про цю війну обов’язково буде багато написано й проспівано. Припускаю, це буде зовсім інша мова. Мова, яка формується просто сьогодні, щодня, по цілій країні. Поки що в ній забагато болю. Але цілком достатньо гніву. І, що головне – достатньо віри й любові”, – написав Сергій Жадан нещодавно на своїй сторінці у Facebook.

Сергій Вікторович Жадан народився 23 серпня 1974 року у  місті Старобільськ, Ворошиловградська область, Українська РСР, СРСР. Є українським письменником, перекладачем, громадський діячем та фронтменом гуртів Жадан і Собаки та Лінія Маннергейма. Автор романів «Депеш Мод», «Ворошиловград», «Месопотамія», «Інтернат», поетичних збірок «Цитатник», «Ефіопія», «Життя Марії», «Тамплієри», «Антена», «Список кораблів» та ін. Також Сергій Жадан переклав збірку поезії Пауля Целана українською.

А ось кілька кадрів з виступу Жадана у Херсоні.