Понад половина українських дітей змушені були покинути свої домівки через війну – UNICEF

25 Березня 2022, 11:06

Один місяць війни в Україні спричинив переміщення 4,3 мільйона дітей, що складає понад половину дитячого населення країни (7,5 мільйона). У ці дані входить більше ніж 1,8 мільйона дітей, які переїхали в сусідні країни як біженці, а також 2,5 мільйона тих, хто зараз є внутрішньо переміщеними особами всередині України.

Про це повідомляють в UNICEF.

«Війна призвела до одного з найстрімкіших та наймасштабніших переміщень дітей із часів Другої світової війни, – зазначила виконавча директорка UNICEF Кетрін Рассел. – Це похмура віха, яка може мати довгострокові наслідки для наступних поколінь. Безпека дітей, їхній добробут та доступ до основних послуг – все це під загрозою через жахливе насильство, яке не припиняється».

За даними Управління Верховного комісара ООН з прав людини, в Україні від початку війни 24 лютого загинуло щонайменше 81 дитина і 108 дітей отримали поранення. Проте ці цифри відображають тільки ті випадки, які ООН змогла підтвердити, тож справжня кількість загиблих, ймовірно, набагато більша.

Окрім цього, війна мала руйнівні наслідки для цивільної інфраструктури та доступу до основних послуг.

Наприклад, Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) повідомила про 52 напади на медичні установи по всій країні за останні чотири тижні. Орієнтовно 1,4 мільйона людей нині не мають доступу до безпечної води, а 4,6 мільйона людей мають обмежений доступ до водопостачання або перебувають під загрозою його відключення. Понад 450 000 дітей віком від 6 до 23 місяців потребують додаткового харчування.

UNICEF вже відзначає зниження охоплення плановою та дитячою імунізацією, зокрема проти кору та поліомієліту. Це може невдовзі призвести до спалахів захворювань, яким запобігають вакцини, особливо в перенаселених місцях, де люди шукають захисту від насильства.

«Лише за кілька тижнів війна спустошила життя дітей України, – сказала пані Рассел. – Діти терміново потребують миру та захисту. Їм необхідні їхні права. ЮНІСЕФ продовжує закликати до негайного припинення вогню та захисту дітей від небезпеки. Критична інфраструктура, від якої залежать діти, зокрема лікарні, школи та будівлі, які служать укриттям для цивільних осіб, ніколи не повинна зазнавати нападів».