Власний геоінформаційний портал області презентували на Херсонщині

10 Лютого 2022, 13:59

Фото: ХОДА.

Дізнатися основну інформацію про Херсонщину можна на одному ресурсі, адже відтепер область має власний геоінформаційний портал. Це пілотний проєкт, який реалізували вперше в Україні.

Про це повідомляють в ХОДА.

ГІС-портал безкоштовно розробили фахівці Товариства дослідників України. Участь в проєкті також взяли представники облдержадміністрації, Херсонського державного університету та територіальних громад області.

Сьогодні, 10 лютого, ГІС-портал Херсонщини презентували для тергромад області. Розробники наглядно показали, як на місцях громади можуть ефективно використовувати цей ресурс.

Заступник голови ХОДА Дмитро Бутрій під час презентації наголосив, що ГІС-портал – це потужний інструмент для розвитку громад. Зокрема, він є актуальним під час реформи децентралізації.

На презентацію завітали й народні депутати України. Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін запевнив, що досвід Херсонщини зі створення ГІС-порталу прийматимуть й інші регіони країни.

“Це великий крок вперед. Тепер на єдиному реєстрі можна дізнатися будь-яку інформацію, на яку можна опиратися при прийнятті рішень. Це ефективний інструмент, який допоможе в розвитку громад”, – зазначив Віталій Безгін.

Створення ГІС-порталу – це кропітка, напружена та постійна праця майже трьох десятків географів та картографів протягом 2021 року, розповів керівник проєкту Павло Остапенко.

“Ми зробили цей портал простим та доступним в користуванні. Ним можуть користуватися не тільки представники громад, а й студенти або краєзнавці при підготовці своїх досліджень”, – підкреслив Павло Остапенко.

На ГІС-порталі можна в розрізі кожної громади дізнатися про природні умови, населення, господарство, гуманітарну сферу, екологічний стан, безпеку життєдіяльності, адміністрування та послуги, просторовий розвиток, транспортну інфраструктуру та туризм.